Jednoglasna odluka u Saboru izuzetno je bitna politička poruka i hrvatskoj i slovenskoj javnosti te našim partnerima u EU. Hrvatska je donijela jedinu ispravnu moguću odluku. Već sam EK uputio prioritetno pitanje. Očekujem puno mudriji odgovor od EK od ovog što smo čuli! - istaknuo je, među ostalim, naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković u sinoćnjem intervjuu za Dnevnik 3 HTV-a.

Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Tehnička izjava EK

Pozdravljam odluku kolega u Saboru - jednoglasna odluka izuzetno je bitna politička poruka hrvatskoj i slovenskoj javnosti te našim partnerima u EU. Što se tiče izjave glasnogovornice EK - mislim da je to loša izjava. U temelju - pogrešna. Djeluje kao tehnička izjava - kako smo prije pet i pol godina bili posrednik u sklapanju arbitražnog sporazuma, bilo bi nam drago da se taj proces okonča. Uopće, međutim, ne vide kakva je gruba slovenska povreda arbitražnog postupka - njihove zastupnice i arbitra - nastala prošlog tjedna. Cijeli je proces kompromitiran! Nema nikakve dileme - Hrvatska je donijela jedinu ispravnu moguću odluku. 

Konsenzus i zajedništvo

Prijetnje Slovenije - nisu dobre! Pohvalio bih ukupnu atmosferu u Hrvatskoj. Cijela rasprava u ovih nekoliko dana - i ova današnja u Saboru - vođena je s dignitetom, racionalno, mirno, hladne glave. Sve su poruke - i pozicije i opozicije - vrlo umirujuće. Problem graničnog spora će se trebati riješiti i spremni smo ga riješiti. Prema mome mišljenju - na Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Stoga, ove izjave bivšeg ministra Rupela i zastupnika Vajgla su - neprimjerene. Slovenija je blokirala Hrvatsku u više faza do 2009. - izgubili smo oko dvije godine pregovaračkog procesa ulaska u EU.

Stav jasan - EPP upoznat sa situacijom

Prošli tjedan bio sam u Ukrajini i Gruziji s desetak svojih kolega. Sa mnom je bio predsjednik Odbora za vanjske poslove Elmar Brok - koji izvrsno poznaje i Sloveniju i  Hrvatsku. Temeljito sam mu objasnio o čemu se radi - shvaća da je ovo jedna vrlo loša situacija. Nikome od naših partnera nije drago da se ovako nešto dogodilo. Ni Hrvatskoj nije drago da je nastala ovakva povreda postupka arbitražnog procesa! Već sam EK uputio prioritetno pitanje. Očekujem puno mudriji, pisani odgovor od ovog što smo čuli danas. U kontaktima sam i s kolegama iz Europske pučke stranke iz Slovenije i pokušavamo razmotriti cijelu tu situaciju. Ali, zaključak Sabora je vrlo jasan. Vlada nema nikakvih dilema - treba staviti u funkciju sve ono što je predviđeno člankom 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora.