Nedolazak saveznika na proslavu Oluje veliki je neuspjeh diplomacije ove vlade i poruka popustljivosti na vanjsko-političkom planu prema Srbiji. Koja provodi revizionizam ratnih događaja iz 90-ih! - istaknuo je, među ostalim, naš eurozastupnik (ujedno i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a) Andrej Plenković u izjavi za mnogobrojne medije danas u Zagrebu. 

Izjavu eurozastupnika Plenkovića možete pogledati u cijelosti - kao i odgovore na pitanja novinara. U nastavku donosimo ključne poruke:

Revizionizam umjesto suočavanja s istinom

Politika Nikolić-Vučić-Dačićeve Srbije je revizionizam onog što se zbivalo tijekom 90-ih godina - velikosrpska politika i Miloševićeva agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Niz je primjera - zakon o regionalnoj nadležnosti nad ratnim zločinima i slučaj Veljka Marića. Vidjeli smo to i na primjeru veta instrumentalizirane stalne članice Rusije u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o Srebrenici gdje se spominje genocid. Ali ne zato što ga netko politički želi spomenuti - nego zato što je on spomenut u presudama i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde 2007.

Kontinuitet negiranja odgovornosti

Takva se politika vidi i na zajedničkoj odluci Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i dan najveće pobjede hrvatske vojske - 5. kolovoza - proglasi danom sjećanja i srpskih žrtava. Prema tome, sve je to dio jedne šire aktivnosti koju provodi Srbija! A ove recentne poruke ministra Dačića samo su - kontinuitet takve politike.

Oluja je donijela slobodu i mir

U tom kontekstu vrlo je jasan stav Hrvatske demokratske zajednice - 20. godišnjica Oluje treba biti dostojno i svečano proslavljena kao oslobađajuća, obrambena vojno-redarstvena operacija - koja ne samo da je oslobodila hrvatski teritorij, nego je strateški i dugoročno promijenila odnose snaga na jugoistoku Europe. Sjetimo se, nakon Srebrenice, prijetila je jednaka opasnost Bihaću - zaštićenoj zoni UN-a - koju su oslobodile hrvatske snage zajedno sa snagama Armije BiH. Tek je nakon toga bio omogućen Daytonski mirovni sporazum i američka diplomatska inicijativa. 

Sramotna politika popuštanja

Zbog toga ovaj neuspjeh hrvatske vlade da na mimohodu sudjeluju postrojbe naših saveznika šalje vrlo jasnu poruku da ova vlada svojom popustljivošću na vanjsko-političkom planu prema Srbiji - i nedovoljno angažiranim objašnjavanjem strateške uloge Oluje za zapad, naše saveznike, stabilnost u regiji i mir u BiH - nije uspjela. To je veliki neuspjeh i potpuna nepripremljenost!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-plenkoviceva-rezolucija-o-ses...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-ekspresni-ucinak-rezolucije-o-seselju-...