Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o prvom aktiviranju Klauzule o uzajamnoj obrani (čl. 42. st. 7. Ugovora o EU) u kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković.

U svom govoru Plenković je istaknuo da se - nakon terorističkog napada u Parizu - Francuska prvi put odlučila pozvati na Klauzulu o uzajamnoj obrani čl. 42. st. 7. Ugovora o EU. Time je stavila u fokus pitanje kolektivne sigurnosti, europske solidarnosti i spremnosti država članica da pomognu napadnutoj državi te u praksi provedu odredbe omogućene u Lisabonskom ugovoru.

Bilateralna suradnja unutar EU

Plenković je izdvojio da je Francuska pozivanjem na čl. 42. st. 7. željela da se akcentuira bilateralna suradnja država članica.

- O tome već svjedoče informacije o snažnom angažmanu niza država članica koje su konkretno pomogle Francuskoj u borbi protiv tzv. Islamske države, ali su i rasteretile francuske snage angažirane u nizu mirovnih operacija i vojnih misija diljem svijeta.

Prioritet - sigurnost

Naš je eurozastupnik naglasio da je potrebno precizirati načine na koje se mogu pojačati mehanizmi kontinuirane operativne suradnje među državama članicama, ali i institucija EU. A sve u okviru Globalne strategije EU za vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku - na kojoj radi visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU (i potpredsjednica Europske komisije) Federica Mogherini.

Plenković:

- Smatram da bi izrada Akcijskog plana o obrani i Bijele knjige EU o obrani - kao prioriteta nizozemskog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU - trebali predstavljati vrlo značajan doprinos jačanju obrambenih sposobnosti EU i kvalitetnih mehanizama strukturirane suradnje.