Zagreb. U organizaciji Matice hrvatske potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o internacionalizaciji pitanja širenja kaznene jurisdikcije od strane Srbije. Uz Plenkovića, svoja razmatranja o srbijanskom Zakonu o nadležnosti i organizaciji državnih organa u postupku za ratne zločine iznijeli su Vladimir Šeks, Toma Galli iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Jure Vujić iz Matice hrvatske.

Srbija krši međunarodno pravo

Plenković je pozvao srbijanske vlasti da preispitaju sporni zakon kojim Srbija neosnovano širi jurisdikciju na područje susjednih država i time krši međunarodno pravo te narušava pravnu sigurnost. Podsjetio je da su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu uspjeli ugraditi u rezolucije o napretku Srbije za 2015. i 2016. formulaciju kojom je srbijanskim vlastima poslana jasna poruka da razmotre sporni zakon u duhu dobrosusjedskih odnosa i u suradnji sa Europskom komisijom.

- Hrvatska se, kao članica EU i NATO-a, prema ovom pitanju treba postaviti snažno i bez impresioniranosti stajalištima drugih aktera u međunarodnoj zajednici. Nedopustivo je da se srbijansko zakonodavstvo miješa u unutarnja pitanja Republike Hrvatske i relativizira žrtvu onih koji su poginuli u ratovima na području bivše SFRJ.

Sporni zakon potrebno ukinuti

Naš je eurozastupnik naglasio da će ključna odgovornost biti na hrvatskoj vladi - koja treba čvršće povezati pitanje srbijanskog zakona sa pravnom stečevinom EU, što podrazumijeva ispunjavanje preduvjeta za otvaranje sistemskih poglavlja 23 i 24 na putu Srbije prema članstvu u EU. Zaključio je da će hrvatski zastupnici u EP nastaviti djelovati kao produžena ruka strateškog angažmana Hrvatske prema ukidanju ovog spornog zakona.

SLUČAJ ŠEŠELJ

U komentaru na odluku Haškog suda - kojom se optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju dozvoljava da izricanje presude prati videolinkom - Plenković je rekao da se radi o pogrešnoj odluci, ocijenivši da se Raspravno vijeće na čelu s francuskim sucem koji je vodio taj proces pribojava da se u pritvoru dogodi još jedan smrtni slučaj prije izricanja presude. Dodao je da se odluka Raspravnog vijeća o privremenom puštanju Šešelja na slobodu pokazala kao loša, s obzirom na Šešeljevo ponašanje i govor mržnje.

RJEŠENJE - BILATERALNI SPORAZUM

Uoči same konferencije, Plenković je u izjavi za brojne okupljene novinare komentirao srbijansko širenje jurisdikcije. Istaknuo je da se Srbija spornim zakonom miješa u naše unutarnje poslove i radi to na način koji je izvan svih međunarodno-pravnih okvira ponašanja.

- Očekujemo od Srbije da u dijalogu s Hrvatskom i drugima državama - uz pomoć Europske komisije - nađe adekvatno rješenje. To je ukidanje dva sporna članka i postizanje bilateralnog sporazuma gdje bi se rješavala sva otvorena pitanja.