Strasbourg. Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andrej Plenković predsjedao je (izvanrednim) sastankom ovog odbora na kojem se vodila rasprava s predsjednikom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem o reformama u BiH nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU 15. veljače.

EU članstvo - prioritet

Predsjednik Vijeća ministara BiH Zvizdić predstavio je, naime, aktualnu političku i ekonomsku situaciju u BiH te plan provedbe opsežne liste europskih reformi.

Naglasivši ispravnost politike novog pristupa EU prema BiH koja je ubrzala dinamiku europskog puta zemlje, Zvizdić je iskazao spremnost BiH da zaključi pregovore o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na članstvo Hrvatske u EU, kao i da uspostavi djelotvoran mehanizam koordinacije europskih poslova na svim razinama vlasti.

Zvizdić je istaknuo da je za BiH članstvo u EU prioritet te stoga očekuje da će BiH što skorije primiti Upitnik od Europske komisije - kako bi se pripremilo Mišljenje o podnesenom zahtjevu za članstvo te ostvario status države kandidatkinje.

Konstruktivna i poticajna uloga EP-a

Plenković je izrazio uvjerenje u skoru odluku Vijeća EU o davanju naloga EK da izradi Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

- Europski parlament i Odbor za vanjske poslove nastavit će pružati veliku potporu BiH u reformskom procesu i napretku u približavanju EU.

Plenković je čestitao BiH na uspješnom podnošenju zahtjeva za članstvo u EU, te podsjetio na konstruktivnu i poticajnu ulogu EP-a u stvaranju pozitivne atmosfere u europskim institucijama kako bi došlo do samog zahtjeva.

ZA europsku BiH

Potaknuo je predsjednika Vijeća ministara BiH Zvizdića i sve aktere u BiH da se usmjere na odlučnu provedbu Reformske agende - koja će osigurati prosperitet, ali i koheziju BiH. Ujedno je pozvao BiH na snažniju suradnju sa svim zemljama u susjedstvu.

Plenković je najavio da će delegacija Odbora za vanjske poslove sljedeći tjedan posjetiti Sarajevo i Mostar, što će biti još jedan signal da se EP zauzima za europsku budućnost i stabilnost BiH.