„Napad u Parizu težak je udarac u samo srce slobodne Europe, a napad na redakciju Charlie Hebdo pokušaj je ušutkivanja medija, najvažnijeg oslonca naše demokracije, naše slobode i načina života. Nažalost, taj je napad imao tragične posljedice, izgubili smo hrabre ljude - vrhunske medijske djelatnike i policajce koji su ih pokušali zaštiti. Njihovim obiteljima, cijeloj Francuskoj Republici i cijelome francuskome narodu u ime Hrvatske demokratske zajednice i svoje osobno ime izražavam svoju najdublju sućut. Velika francuska nacija nailazila je na puno teških iskušenja u svojoj prošlosti, ali je iz svakog izlazila još snažnija i nikome nije dozvolila da je zastraši. Tako će biti i ovog puta, Francuska će pobijediti i radi sebe i radi Europske unije. Na tom pobjedničkom putu imat će našu punu potporu“. 

Te je riječi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas napisao u knjigu žalosti u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu. Sućut je osobno iskazao i francuskoj veleposlanici u Hrvatskoj Michèle Boccoz. 

Duboko suosjećanje hrvatskog naroda

Tragični događaj u Francuskoj šokirao je cijeli slobodoumni svijet, a hrvatski građani ispred veleposlanstva pale svijeće u spomen na ubijene djelatnike redakcije Charlie Hebdo te policajce koji su poginuli obavljajući svoju dužnost. 

Nakon upisa u knjigu žalosti, predsjednik HDZ-a odgovarao je na pitanja mnogobrojnih novinara. Odgovore možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

PREVENCIJA NA PRVOM MJESTU

Upisao sam se u knjigu žalosti i uputio izraze sućuti francuskoj veleposlanici. Ustinu smo pogođeni, zgranuti tim teškim terorističkim činom. To je napad ne samo na građane Pariza i Francuske - nego i na sve nas. Na europske civilizacijske vrijednosti, na vrijednosti demokracije. Duboko suosjećamo - ovo je problem cijele Europe i svijeta. Na terorizam koji je globaliziran moramo odgovarati globalno. 

Može li se tako nešto dogoditi u Hrvatskoj ili u susjedstvu?

Tajne službe - kako sam i sam radio - dobro surađuju. Članovi smo antiterorističke koalicije - što je dobro. Potrebna je hitna i brza izmjena informacija i saznanja. U pitanju je, međutim, iracionalni moment za koji ponekad ne znate gdje se može pojaviti. Nadam se i vjerujem da je naša zemlja sposobna prevenirati i obraniti Hrvatsku od terorističkih nasrtaja.

Postoje procjene da se tu radi o izrazito profesionalnoj skupini, potom smo čuli da se ipak radi o amaterima. Koje je Vaše mišljenje?

Jako je teško o tome govoriti. Obrada još nije gotova. Mislim da još nisu ni uhvaćena dvojica počinitelja. Obrada će pokazati o čemu je tu riječ. U svakom slučaju, rezultati njihovog čina su strašni.