Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković održao je govor u povodu rasprave o Rezoluciji EP-a o obilježavanju sjećanja na Srebrenicu. A u koju su uvršteni svi važni elementi prijedloga Europske pučke stranke (EPP) - najjače političke grupacije u Europskom parlamentu.

Spomen na žrtve 

U povodu komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici o 20. obljetnici, Plenković je izrazio sućut i solidarnost s obiteljima žrtava, od kojih mnogi još uvijek ne znaju sudbinu svojih najmilijih. 

- Današnja Rezolucija snažno osuđuje genocid koji su počinile srpske snage - pod zapovjedništvom Ratka Mladića nakon pada zaštićene zone UN-a u srpnju 1995. Kada je sustavno pogubljeno oko 8 000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca.

Zaključiti sve postupke

Naš je eurozastupnik podsjetio je na presudu Međunarodnog suda iz 2007. - kojom je utvrđena odgovornost Srbije jer je propustila spriječiti genocid u Srebrenici. Te nije surađivala u procesuiranju počinitelja. Pritom je naglasio da je potrebno što brže zaključiti preostale postupke pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju - koji je u siječnju potvrdio presude za genocid petorici visoko rangiranih srpskih časnika.

http://hdz.hr/vijest/eu/suica-protiv-relativizacije-genocida-u-srebrenici

Osuda zločina

Plenković je, nadalje, izrazio žaljenje zbog činjenice da je Rusija uložila veto pri izglasavanju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici, a da su Kina, Venezuela, Nigerija i Angola bile suzdržane - čime su spriječile njeno usvajanje. Stoga je Plenković naglasio da je još značajnije da Rezolucija EP-a odbacuje poricanje, relativizaciju te krive interpretacije na kojima kontinuirano ustraju pojedine političke opcije - u BiH i Srbiji.

- Čvrsto sam uvjeren da se do pomirenja i zajedničke europske budućnosti može doći jedino utvrđivanjem istine, prihvaćanjem presuda međunarodnih sudova, isprikom i žaljenjem za žrtvama najvećeg zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. A ne politikom poricanja zločina Miloševićevog režima!