Sukob u Siriji uskoro će ući u šestu godinu i najveća je svjetska humanitarna katastrofa od Drugog svjetskog rata. Oko 6,5 milijuna ljudi interno je raseljeno, a 4,7 milijuna prisiljeni su pobjeći. Turska igra ključnu ulogu u rješavanju krize - zbog čega je ovog ponedjeljka održan sastanak na vrhu. Na današnjoj plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu - nakon uvodnih riječi nizozemske predstavnice Europskog vijeća Jeanine Hennis-Plasschaert i potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa - započela je rasprava.

Provesti u djelo sporazum

Voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica naglasila je da je ovo po prvi put da je došlo do sporazuma oko migrantske krize i kojeg tek treba konkretizirati.

- Zadovoljna sam što se tzv. Balkanska ruta polagano zatvara - jer se i moja zemlja Hrvatska našla na toj ruti. Svi zajedno proživljavamo ovu veliku humanitarnu katastrofu. U medijima je pozdravljen apel Donalda Tuska upućen izbjeglicama, koji je rekao: „Ne dolazite u EU, ne vjerujte kriminalcima i krijumčarima!“ Također je pozdravljen sporazum s Turskom. Smatram da zaključci sastanka na vrhu ovog ponedjeljka nisu trgovina, nego dio ovog sporazuma kojega tek treba konkretizirati. Po prvi put imamo sporazum među državama članicama i konkretne pozitivne rezultate, ali iako je Turska važan partner, to ne znači da dajemo bjanko ček turskoj vladi, jer je kršenje slobode medija neprihvatljivo.

Pomoć Grčkoj

Tijekom rasprave u EP-u mnogi su se zastupnici dotakli i pitanja članstva Turske u EU. Šuica je istaknula da su tursko članstvo u Europskoj uniji i izbjeglička kriza dva odvojena pitanja

- Ne zaboravimo da su tursko članstvo u Europskoj uniji i izbjeglička kriza dva odvojena pitanja, jer ako Turska želi partnerstvo onda se ne smije udaljavati od Europske unije. Stavljanje medija pod nadzor Vlade je nedopustivo i ne podržavamo autokratsku državu. Slažem se da se 6 milijardi eura usmjeri isključivo u projekte i direktno za pomoć izbjeglicama te obvezno trebamo pomoći Grčkoj - koja ne smije postati kavez zbog svog geografskog položaja.