U Europskom parlamentu ovog se tjedna raspravlja o europskoj građanskoj inicijativi. To je, naime, poziv Europskoj komisiji da podnese zakonodavni prijedlog u područjima u kojima EU ima zakonodavnu nadležnost. Građansku inicijativu treba poduprijeti najmanje milijun građana EU - iz najmanje sedam od ukupno 28 država članica. 

Građani - dionici demokratskog odlučivanja

Voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica tijekom rasprave naglasila je da upravo Lisabonski ugovor omogućava ovu inicijativu - koja osnažuje demokratske stečevine.

- Lisabonskim ugovorom omogućena je direktna demokracija putem europske građanske inicijative. Osim što jača demokraciju, korištenje europske građanske inicijative pokreće i pojedince da izravno utječu na zakonodavne tekstove. To je instrument koji omogućava građanima da se - nakon prikupljenih milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država - putem direktne participacije uključe u kreiranje zakonodavstva!

Ukloniti birokratske prepreke

Ova građanska inicijativa do danas nije doživjela veliki uspjeh jer od 33 inicijative - koje su do sada registrirane - pokrenuto ih je svega 15. A samo tri - „Pravo na vodu“, „Jedan od nas“ i „Stop vivisekciji“ - uspjele su doći na dnevni red. Ali, prihvaćanja inicijative nije napravljen zakonodavni prijedlog teksta. Neophodno je stoga ovaj instrument učiniti dostupnijim tako da se omogući lakše prikupljanje potpisa. Tako će se potaknuti Europsku komisiju na donošenje zakonodavnih prijedloga. Od EK se pak očekuje da unaprijedi ovaj instrument - smanji birokratske prepreke da građani EU stvarno mogu utjecati na promjenu smjera europskih integracija.