Na mini-plenarnoj sjednici Europskog parlamenta jučer se glasovalo o izvješću Odbora za prava žena i jednakost spolova, pod nazivom „Siromaštvo: rodna perspektiva“. Poznato je da - u usporedbi s muškarcima - mnogo više žena živi u siromaštvu, stoga se ovo izvješće bavi uzrocima ženskog siromaštva, ali i utjecajem na njihovu socijalnu uključenost.

Protiv diskriminacije

Uzroci siromaštva su različiti - od duboko ukorijenjenih stereotipa, razlika u plaćama između žena i muškaraca, preko nedostatka ravnoteže između privatnog i poslovnog života pa sve do općenito diskriminacije koja se temelji na spolu, a pogađa osobito žene.

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica naglasila je da je iznimno važno poštovati načelo subsidijarnosti te da nije postignut kompromis oko ovog izvješća.

- Kao izvjestiteljica u sjeni za Europsku pučku stranku, usprkos jako dobroj suradnji s izvjestiteljicom Mariom Arenom (S&D), konačni tekst izvješća sadrži i teme ideološke naravi, kao i teme za koje su nadležne države članice - zbog čega je potrebno poštivati načelo supsidijarnosti. Nismo, nažalost, uspjeli postići kompromis, stoga nisam mogla podržati ovo izvješće. Osim toga, ono sadrži i niz osjetljivih tema koje ne bi trebale biti predmetom ovog izvješća i koje nisu direktno ili indirektno povezane s uzrocima siromaštva žena, te nisu u skladu s vrijednostima koje baštini Europska pučka stranka.

Nametanje ideološki obojenih tema

Europska pučka stranka bori se za ravnopravnost među spolovima i iskorjenjivanje siromaštva, ali bitno je naglasiti da ovo nije prvi put da neke političke grupe u Europskom parlamentu kroz izvješća Odbora za prava žena i jednakost spolova pokušavaju nametati ideološki obojene teme, što je izrazito neprimjereno kada se radi o ovako važnim temama kao što su ljudska prava, ravnopravnost spolova i prava žena.