Nakon nedavnih terorističkih napada u Bruxellesu, na današnjoj plenarnoj sjednici Europski parlament raspravljao je o borbi protiv terorizma na razini Europske unije. Koje su najbolje mjere i kako spriječiti da se ne ponove Madrid, London, Pariz ili Bruxelles? Suradnja između zemalja članica mora se, naime, intenzivirati.

Zaštiti europske vrijednosti

Voditeljica naše delegacije u EP-u naglasila je u svom istupu da je prioritet sigurnost građana te je nužno ustrajati u mjerama s ciljem borbe protiv terorizma.

- Dogodilo se ponovo - džihadisti su udarili na srce Europe šireći teror, a pritom usmrtivši 32 ljudi i ranivši na stotine nevinih. Ovi koordinirani napadi u Bruxellesu ponovo su probudili Europljane i osvijestili sve nas da prijetnja postoji u našem središtu, a mi političari nismo dovoljno spremni kako se s time nositi. Simbolizam napada u Maelbeeku - tik do ureda institucija Europske unije - udara na samu srž europskog projekta, otkriva našu ranjivost i šalje poruku koju nitko ne može previdjeti. Napadi u Madridu, Londonu, Parizu i Bruxellesu nas opominju. EU mora ostati sigurno mjesto - moramo ustrajati na primjeni svih mjera kako bismo pojačali borbu protiv terorizma. Mi želimo uživati u svojim slobodama.

Dva prijedloga EK

Parlament trenutno radi na dva prijedloga Europske komisije: direktivi o borbi protiv terorizma prema kojoj bi pripremne radnje, poput putovanja u svrhu počinjenja terorističkih dijela, bile kazneno djelo, te direktivi o kontroli nabave i posjedovanja oružja koja bi izmijenila zastarjela pravila. EP je, nadalje, već usvojio - prošlog studenog - rezoluciju o sprječavanju radikalizacije i regrutacije državljana EU koja predlaže načine za borbu protiv radikalizacije putem interneta, u zatvorima i kroz obrazovni sustav.

Osim toga, očekuje se da prijedlog o „PNR direktivi“ (evidenciji popisa putnika u zračnom prometu) - mjeri koja zahtijeva sustavno prikupljanje, korištenje i zaštitu osobnih podataka putnika - bude usvojen na ovoj plenarnoj sjednici. Potreban je i jači mandat za Europol - kako bi se povećali kapaciteti agencije, a zastupnici također žele više osoblja za protuterorističku jedinicu.

Šuica:

- Iako borba protiv terorizma spada u nadležnost država članica, ipak je potreban novi pristup koji će omogućiti učinkovitu borbu, a najbolje „oružje“ za Europljane ostaje vladavina prava. Terorizam ostaje globalna prijetnja - koju treba rješavati na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj, EU i globalnoj razini, a građani sigurno očekuju zajedničko rješenje.

Zabrinjavajući podatak Europola

Na pitanje zastupnika Ivana Jakovčića oko stanja na jugoistoku Europe, posebice u Bosni i Hercegovini, Šuica je odgovorila je da je svjesna opasnosti koje prijete iz BiH, imajući u vidu podatak Europola o 5 000 stranih boraca u Europi, a posebno je naglasila da treba razlikovati ideologiju islamističkog ekstremizma od religije islama.