Predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine Andrej Plenković sudjelovao je na okruglom stolu „Vanjska politika Europske unije i odgovor na krizu u Ukrajini“ koji su organizirali Hrvatska Paneuropska unija (HPEU) i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ostali sudionici okruglog stola bili su ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko te predstojnik Katedre za ukrajinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Jevgenij Paščenko. Raspravom su moderirali predsjednik HPEU-a Pavo Barišić i ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić.

Za europsku Ukrajinu

Plenković je istaknuo da je Ukrajina žrtva agresije te da je Rusija prekršila sve odredbe međunarodnog prava teritorijalnom okupacijom Donbasa i ilegalnom aneksijom Krima. Poručio je da Ukrajina ima pravo sama odabrati svoj put, a ukrajinski narod je na Euromajdanu, kao i predsjedničkim i parlamentarnim izborima izabrao umjerene političke stranke koje zagovaraju europski smjer.

Hrvatska ima rješenja! 

Eurozastupnik je nadalje usporedio situaciju u Ukrajini s okupacijom Hrvatske te kazao da u pronalaženju dugoročnog i održivog rješenja za Ukrajinu, Hrvatska itekako može pomoći: 

- Hrvatska treba bolje iskoristiti svoj najkvalitetniji vanjskopolitički „izvozni proizvod“ mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i prenijeti ukrajinskim kolegama iskustva decentralizacije, zbrinjavanja prognanika i izbjeglica, povrata imovine, obnove i amnestije. Ta iskustva Hrvatske, uz Minski sporazum, mogu osigurati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/model-mirne-reintegracije-hrvatskog-podunavl...

Ustavne promjene i decentralizacija! 

Uoči okruglog stola, eurozastupnik je brojnim novinarima istaknuo da je ruska aneksija Krima znak nepoštovanja temelja međunarodnog prava, a iako je Ukrajina spremna za decentralizaciju, nije za federalizaciju:

- Federalizacija Ukrajine uopće nije na stolu, već koncept ustavnih promjena i decentralizacije, ali bez ikakvog formiranja ovlasti koje bi imale mogućnost bilo kakvog odcjepljenja.

Uporni pri europskom putu

Nadalje je kazao da je EP i Odbor kojim predsjedava kontinuirano ističu da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i žele da se trenutno okupirana područja reintegriraju i vrate pod ustavnopravni poredak Ukrajine. Naglasio je pritom da su potpisanim sporazumom iz Minska sukobi donekle ublaženi:

- Podupirem sporazum iz Minska i smatram da je mirno rješenje jedino pravo rješenje jer je u Ukrajini od početka sukoba poginulo više od šest tisuća ljudi, 15 tisuća je ranjeno, a milijun i stotinu tisuća je prognano. To su golemi troškovi za zemlju i vrlo zahtjevni za stabilnost proračuna.