Prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić ili ne poznaje ili svjesno obmanjuje javnost izjavljujući da „nije istina“ da pravna osoba - u ovom slučaju Grad Dubrovnik - ne može koristiti EU fondove kad se na njenom čelu nađe pravomoćno osuđena osoba za zloporabu položaja i ovlasti. Takvo pravilo je zapisano u jednoj od najvažnijih regulativa EU - u financijskoj regulativi! Zar pod svaku cijenu moraju inzistirati  - neovisno o interesu građana - da pravomoćno osuđeni Andro Vlahušić dođe na čelo grada koji je hrvatski brend. Potpuno je apsurdno inzistirati na tome - pogotovo s tako visoke razine izvršne vlasti! - istaknula je, među inim, na današnjoj presici u Središnjici pod nazivom „Lažne tvrdnje potpredsjednice Vlade da gradovi na čijem su čelu pravomoćno osuđene osobe mogu dobiti novac iz EU fondova“ naša eurozastupnica i financijska stručnjakinja Ivana Maletić.

Izjavu Ivane Maletić možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Slovo zakona - precizno i jasno

Ovo što se događa u Hrvatskoj je nešto neviđeno! Članica smo EU i završili smo pregovore koji su trajali sedam godina. Čak je na čelu Nacionalnog odbora bila današnja prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić i pratila pregovore. A kroz pregovore smo učili regulativu EU, usvajali pravila i prilagođavali vlastitu regulativu pravilima EU. U ovom trenutku na visokoj političkoj poziciji imamo osobu koja kaže „da nije istina“ da pravna osoba - u ovom slučaju Grad Dubrovnik - kad se na njenom čelu nađe pravomoćno osuđena osoba za zloporabu položaja i ovlasti ne može koristiti EU fondove. Pa takvo pravilo je zapisano u jednoj od najvažnijih regulativa EU! Riječ je o financijskoj regulativi! U pregovorima s EU tu regulativu smo secirali članak po članak. A meni su često - na sastancima - predstavnici EK znali reći da je to „njihova Biblija“! I poručivali da nam se „ni slučajno ne smije dogoditi da u korištenju EU novaca neko slovce nije primijenjeno - automatski će, kroz naknadne kontrole, ostati bez tih novaca“. 

Članci 106. & 107.

U toj regulativi (vidi prilog 1) - koja se mijenjala 2012. - ključni su članci tko smije, a tko ne smije doći u doticaj s europskim sredstvima. Tu su članci 106. i 107. potpuno jasni: pravne osobe - ili ako im je na čelu osoba - koji su pravomoćno osuđeni za neke od kaznenih djela, među kojima su i zloporaba položaja i dužnosti, mogu se kandidirati, ali moraju biti eliminirani u procesu odabira. Projekti takvih pravnih osoba - u ovom slučaju Grada Dubrovnika - ne mogu biti odabrani  zato što kao čelnu osobu imaju zakonskog predstavnika koji je pravomoćno osuđen. 

Ili ne zna ili obmanjuje

Zaprepašćujuće i žalosno je da prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić uopće ne poznaje - ili ne razumije načela - EU. Jer  - radi se o osnovnom načelu koje propisuje EU. A EU ne želi da njezini novci dođu u doticaj s ljudima koji ne znaju razlikovati dobro od lošeg! Pusić narušava ugled Hrvatske u EU. I druga mogućnost - svjesno obmanjuje javnost želeći ostvariti svoje stranačke interese. I pod svaku cijenu dovesti na poziciju gradonačelnika osobu koja se ne može baviti europskim sredstvima. I jedna i druga situacija su katastrofalne! 

Apsurd do apsurda

HNS podupire pravomoćno osuđenog Andru Vlahušića. Zar pod svaku cijenu moraju inzistirati  - neovisno o interesu građana - da ta osoba dođe na čelo grada koji je hrvatski brend. Hrvatska je poznata u svijetu po Dubrovniku! Potpuno je apsurdno inzistirati na tome - pogotovo s tako visoke razine izvršne vlasti! Kao i uplitati se u lokalne izbore lažnim tvrdnjama i obmanama! Ovakvo ponašanje je uistinu loša poruka o Hrvatskoj čitavom svijetu - ne samo u političkom, nego i u gospodarskom smislu. Ovo je primjer zbog kojeg investitori izbjegavaju Hrvatsku.

EU pravilo o raskidu ugovora

Prvi dokument - svaki natječaj koji se objavi mora sadržavati Uvjete prihvatljivosti (vidi prilog 3) odnosno kriterije za isključenje iz natječaja prijavitelja. Ti kriteriji proizilaze iz financijske regulative. U njima piše da će projektne prijave za osuđene osobe biti isključene u postupku procjene. Drugi dokument - Opća pravila (vidi prilog 3) koja je ministar Branko Grčić potpisao. U njima je navedeno da „ako je potpisan ugovor s takvom osobom ili se naknadno donese pravomoćna presuda, ugovor se mora raskinuti“. 

EK REVIZORI ĆE PONIŠTITI SVAKI VLAHUŠIĆEV NATJEČAJ

Nakon izlaganja, uslijedila su pitanja novinara. A jedno od pitanja odnosilo se na to da „predstavnici EK u Hrvatskoj kažu da EK neće ograničavati građane/grad, ako je hrvatski zakon dopustio tom čovjeku da se kandidira“. Maletić je precizno i argumentirano odgovorila da revizori i EK i Europskog suda poništavaju natječaje za EU fondove koje je potpisala pravomoćno osuđena osoba.

- Ono što je EK sigurno rekla - da neće to onemogućiti ako je sve u skladu s pravilima i procedurama. EK se uvijek tako ogradi. Naš odnos s EK kad smo bili država kandidatkinja i danas kad smo punopravna članica je potpuno različit. EK nas sada kontrolira ex post - u kontrole dolaze revizori! I revizori EK i revizori Europskog suda! EK će dati novce, no kad dođu revizori i utvrde nepravilnosti, onda se novac mora vratiti! Vrlo je neuobičajena situacija u EU da se grad na čijem je čelu gradonačelnik s pravomoćnom sudskom presudom - prijavljuje na natječaje. Uz natječaj se mora priložiti Izjava o časti u kojem se mora jamčiti da gradonačelnik, među inim, nije pravomoćno osuđen! Bilo je pokušaja izigravanja tog pravila, ali su to sve revizori ipak uočili. Bilo bi mi drago da o ovom slučaju postavite pitanje EK revizorima.