Zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (Youth of the European People's Party - YEPP) održano je u Zagrebu od 5. do 8. ožujka. Mladež HDZ-a primila je više od 100 izaslanika YEPP-a- među kojima su i zastupnici u Europskom parlamentu, nacionalnim parlamentima, predstavnici diplomatskih službi i mladi poduzetnici iz gotovo 40 zemalja.

Srdačan doček 

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver u četvrtak je u Središnjici dočekao predstavnike YEPP-a te održao pozdravni govor. Mladež pučana srdačno je primljena i u gradskoj palači Dverce. Iskrenu dobrodošlicu zaželjeli su im potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač.

Slobodno europsko tržište

U petak su mladi pučani u Novinarskom domu - podijeljeni u radne skupine - raspravljali o uspostavljanju slobodnog europskog tržišta. Među inim, raspravljalo se o energetskoj uniji, sprječavanju odustajanja mladih od redovnog školovanja, migracijama, vjerskoj toleranciji, sigurnosti... Okupljenima se obratio i dr. sc. Dino Dogan sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, koji je tijekom rasprave pod nazivom „Connecting the dots of the single market“ održao predavanje o hrvatskim potencijalima u kontekstu slobodnog europskog tržišta.

Za otvaranje novih radnih mjesta

Sjednica VijećaYEPP-a održala se jučer. Izglasano je ukupno 16 rezolucija, a radni dokument - koji je također usvojen na sjednici - uručit će se predsjedniku Europske komisije Jeanu Claudeu Junckeru. Usvojena je i rezolucija Mladeži HDZ-a o učinkovitoj primjeni Inicijative za zapošljavanje mladih, koja se danas u Hrvatskoj, nažalost, teško provodi. Sredstva osigurana Inicijativom trebaju rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, a ne da samo budu jednokratna socijalna mjera - kao što je trenutno slučaj u Hrvatskoj. 

Veliki događaj za Hrvatsku

U cilju gospodarskog oporavka, mladeži EPP-a i HDZ-a zalažu se za ekonomsku integraciju te uspostavu potpuno slobodnog protoka robe, kapitala i usluga u EU. Predsjednici obiju organizacija dali su izjave za RTL Danas.

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver naglasio je važnost održavanja Vijeća YEPP-a u Zagrebu.

- Ovo je veliki politički događaj za promociju Hrvatske kao turističke destinacije i zemlje za potencijalna ulaganja stranih investitora.

Predsjednik Mladeži EPP-a Konstantinos Kyranakis istaknuo je da jedinstvena ekonomija u Europi ima prostora za velik napredak.

- Naše tržište još nije dovoljno povezano. Ekonomija je i dalje najveća na svijetu, ali treba biti dinamičnija.