Zbog rastućih tenzija među državama Jugoistočne Europe, na inicijativu pojedinih eurozastupnika na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je jučer razmjena gledišta o trenutačnoj situaciji, ali i sve većim napetostima na tom području.

Eurozastupnici su se osvrnuli i na problem ruskog utjecaja u regiji, posebice na otvorenu potporu Rusije nezakonitom i neustavnom referendumu provedenom u Republici Srpskoj. Izražena je velika zabrinutost zbog narušenih međudržavnih odnosa i Odbor je poslao jasnu poruku da je stabilizacija stanja - prioritet.

Promicati dijalog, očuvati mir

U raspravi je sudjelovala i naša eurozastupnica Željana Zovko. Upozorila je da je u sklopu rastućih napetosti važno da Europska unija ostane neutralan posrednik u procesu očuvanja mira i stabilnosti.

- Mora se osigurati da sve države članice koje graniče s jugoistočnom Europom imaju isti glas o budućim politikama prema ovom području. Europa treba nastaviti koristiti „soft power“ europske pomoći i cilj članstva u Europskoj uniji kao alat za poticanje dijaloga i kompromisa između svih strana.