U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma na Bilima (između Mostara i Širokog Brijega) - u organizaciji Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH - obilježena je jučer 71. obljetnica velikog stradanja hrvatskog naroda i održana komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Na spomen području „Groblje mira na Bilima“ program komemoracije započeo je blagoslovom crkve - posvećene sv. Josipu - i svetom misom koju je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

Milan Kovač - izaslanik predsjednika HDZ-a

Izaslanstvo naše stranke predvodio je, kao osobni izaslanik predsjednika HDZ-a mr. sc. Andreja Plenkovića, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač. Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske bio je pak ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Miro Kovač.

Mnogobrojne delegacije pohodile su jučer Bile - visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i CDU-a njemačke savezne države Thuringen (predvođeni Clarsenom Ratzom), predsjednik njemačke Državne komisije za nestale njemačke vojnike i ratna groblja Markus Meckel, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović…

Treba reći istinu o svim žrtvama

Ministar vanjskih i europskih poslova dr. Kovač u svom je govoru istaknuo da je povijest učiteljica života, no, nažalost, njezine se lekcije brzo zaboravljaju:

- Žrtve treba staviti u prvi plan i prije svega njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima. Današnji dan je prilika prisjetiti se svega što smo izgradili kako bismo nove generacije poštedjeli tragedija koje su doživjeli naši preci. Mi danas uživamo darove demokracije i slobode, ali često zaboravljamo koliko su te vrijednosti krhke i podložne stalnim prijetnjama. Ovo spomen-područje je trajni podsjetnik na važnost povjerenje, dijaloga i izbjegavanja isključivosti koja se nalazi u korijenu svakog totalitarizma. Žrtve ne smiju pasti u zaborav. Istina o zločinima se mora saznati i o njoj treba javno govoriti. Ovo je dan kad se prisjećamo svih žrtava i stradanja koje je hrvatski narod proživio u prošlom stoljeću.

U komunizmu se moralo šutjeti

Brojnim okupljenima obratio se i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a (i prvi na listi naše stranke za XI. izbornu jedinicu) prof. dr. Božo Ljubić.

- Na ovom posvećenom mjestu, groblju mira, na ovom prostoru je stoljećima čuvana vjera pradjedova, čuvan je i očuvan hrvatski identitet i dostojanstvo. Danas komemoriramo žrtve o kojima se 45 godina nije smjelo govoriti, žrtve koje su stradale u ratu, ali i nakon rata. Žrtve kojima se danas poklanjamo neka budu naš memento kako bismo opstali i ostvarili svoja nacionalna, demokratska prava u Bosni i Hercegovini.

U spomen na sve žrtve

Pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat Iija Vrljić iznio je kronologiju događaja vezanu za izgradnju ovog spomen-obilježja. Valja istaknuti da je sama ideja „Groblja mira“ nastala na temelju rada vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Dopredsjednik komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij fra Miljenko Stojić naglasio je u svom obraćanju vjernicima da je istina o prošlosti zalog za dobru sadašnjost i sretnu budućnost.

Nakon govora, mnogobrojna izaslanstva položila su vijence.