U Kotor Varošu obilježena je 23. godišnjica stradanja i progona Hrvata ovog kraja. Kotorvaroška dolina tih ratnih 90-ih bila je izložena zločinačkom velikosrpskom nasrtaju - Hrvati su  doživjeli tešku kalvariju, stradanje i progone sa svojih stoljetnih ognjišta. Prije rata je u Kotor Varošu živjelo ukupno 11 000 Hrvata, a danas ih je samo 200.

Okupljeni u molitvi

Svetu misu za sve poginule, umrle i nestale žrtve Drugog svjetskog rata i poraća (njih 557) i Domovinskog rata (njih 172) predvodio je fra Stipo Marčinković - uz koncelebraciju kotorvaroških franjevca. Brojni Kotorvarošani - koji su 1992. bili skoro svi prognani, a njihove crkve, domovi i gospodarski objekti srušeni, zapaljeni i uništeni - prisustvovali su ovoj 23. godišnjici. 

U spomen poginulima

Kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata u ime HDZ-a vijenac su položili i svijeće zapalili potpredsjednik Odbora za Hrvate u BiH umirovljeni brigadir Ivan Rašić, predsjednik Zajednice branitelja „Gojko Šušak“ (ZBGŠ) Zagrebačke županije Mijo Crnoja i predsjednik ZBGŠ-a Grada Zagreba (i ratni zapovjednik postrojbi HVO-a Kotor Varoši) brigadir Zoran Piličić. Vijenac je - uime sestrinskog HDZ-a BiH - položio potpredsjednik entiteta iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković sa suradnicima.

Kazniti počinitelje zločina

U uvodnom govoru prisutnima se obratio brigadir Piličić koji se osvrnuo na stradanja Hrvata Kotor Varoša u Domovinskom ratu. Istaknuo je da svi koji su počinili zločine nad Hrvatima moraju biti privedeni pravdi i sudski procesuirani. Te naglasio potrebu izvlačenja pouke iz ovog teškog stradanja - kako se nikada više ne bi ponovilo. 

HEROJSKI OTPOR BRANITELJA

Široj javnosti je malo poznat oružani otpor kotorvaroških branitelja okupatoru i borba za opstanak (nakon okupacije) u lipnju 1992. Ne priznavajući okupaciju, Hrvati su se organizirali i - iako slabo naoružani - pružili žestok otpor, samo dvadesetak kilometra od Banja Luke. O ratnoj brutalnosti i nesmiljenosti tijekom teških četveromjesečnih borbi svjedoče 172 poginula i ubijena Hrvata, hrvatska branitelja. Njihova žrtva je vječni podsjetnik i obveza nama živima da ih nikada ne smijemo zaboraviti!