Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Mostaru je danas nastavio svoj prvi službeni posjet inozemstvu - Bosni i Hercegovini. Sastao s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH - koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke - te obišao znanstvene i kulturne institucije Hrvata u toj zemlji.

BiH - vanjskopolitički prioritet broj 1

- Vlada će na konstruktivan način pripomoći ostvarenju pune ravnopravnosti Hrvata, koheziji BiH i njenom europskom putu. Hrvatska još uvijek ima najsvježije iskustvo od svih članica EU i transfer našeg know howa, naših eksperata iz svih područja, bit će sigurno blagotvoran u aktivnostima koje će provoditi stručnjaci iz svih resora u BiH i mi ćemo taj proces svesrdno podupirati - poručio je Plenković nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH (te hrvatskim članom Predsjedništva BiH) prof. dr. Draganom Čovićem.

Plenković je ponovio da nova hrvatska Vlada Bosnu i Hercegovinu stavlja na prvo mjesto svojih vanjskopolitičkih aktivnosti te da im je položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove pune ravnopravnosti trajna zadaća.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/u-dvodnevnom-posjetu-bosni-i-hercegovini-pomoc-europskom-putu-i-ostvarivanju

Zajednička sjednica s Vijećem ministara BiH

Jučerašnji posjet Kiseljaku, kako je naglasio, specifična je poruka Hrvatima središnje Bosne jer je on prvi predsjednik Vlade Hrvatske koji je posjetio taj većinski hrvatski grad u blizini Sarajeva.

- Spremni smo održati, čim se steknu preduvjeti, a to znači kvalitetan sadržaj svih resornih ministarstva, zajedničku sjednicu s Vijećem ministara BiH. Zadnja takva sjednica održana je 2010. u Splitu, a ove godine održat će se u BiH. Mjesto i vrijeme odredit će predsjednik Vijeća Denis Zvizdić. To će biti snažan poticaj za unapređenje suradnje između dviju država - najavio je Plenković.

Hrvati predvodnici euroatlantskoga puta

- Kada je u pitanju reorganizacija BiH, naš naglasak jest primarno na ravnopravnosti hrvatskog naroda institucionalno i ustavno, ali prije svega u funkciji približavanja Europskoj uniji. Promjena izbornog zakona i zakonodavstva preduvjet je da bi se mogao nastaviti taj put. Upravo zahvaljujući angažmanu g. Plenkovića, Stiera i ostalih hrvatskih eurozastupnika BiH je i bila u stanju podnijeti zahtjev za članstvo u EU. Nadam se da ćemo do kraja sljedeće godine dobiti status kandidata, a hrvatska strana u BiH ostat će predvodnik euroatlantskoga puta - poručio je pak Dragan Čović nakon sastanka s premijerom Plenkovićem.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/sazrelo-je-vrijeme-za-nadogradnju-daytona

Znanstvene i kulturne institucije Hrvata

Osim s izaslanstvom HNS-a, Plenković je jutros razgovarao i s rektoricom Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Ljerkom Ostojić, pri čemu je naglašeno da je to sveučilište - kao jedina visokoškolska ustanova u BiH koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku - ključno za opstojnost našeg naroda.

Predsjednik Vlade RH se također sastao i s ravnateljom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem, a tijekom dana posjetio je i Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana te obišao gradilište Hrvatskog narodnog kazališta.

Obilaskom HNK u izgradnji Plenković je i završio posjet Mostaru - u koji je stigao u petak navečer kada se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem. Svoj posjet BiH izvan službenog dijela protokola Plenković je s izaslanstvom završio u Međugorju gdje se susreo s tamošnjim franjevcima.

http://vijesti.hrt.hr/358368/plenkovic-pomoci-cemo-bih-na-putu-u-eu-i-za...