Kandidati Domoljubne koalicije na listi za XI. izbornu jedinicu - predvođeni predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (i prvim na listi) dr. Božom Ljubićem i kandidatom Ivanom Šukerom - posjetili su bosanskohercegovački glavni grad Sarajevo. Srdačno su domaćinski dočekani u sarajevskom Županijskom odboru sestrinskog HDZ-a BiH. A susreli su se s brojnim predstavnicima kulturnog i javnog života.

Graditi mostove suradnje

Ljubić je tijekom susreta izdvojio da Hrvati iseljavaju iz BiH zbog teške gospodarske situacije, no Hrvatska može itekako pomoći osnaživanju bosanskohercegovačkog gospodarstva novim ulaganjima.

- Razlog moje kandidature je ustavna obveza, ali i problemi s kojima se suočavaju Hrvati u BiH. Problem je (i) iseljavanje - zbog teške ekonomske situacije u zemlji. Hrvatska može pomoći ulaganjem i dodatnim zapošljavanjem mladih. Potrebno je stvarati most između Hrvatske i BiH - kako bi BiH što prije postala članicom EU. Hrvati u Sarajevu dali su veliki doprinos multikulturalnosti i trenutno se suočavaju s mnogo većim problemima od ostalih naroda koji žive u ovom gradu.

Ravnopravnost - puna konstitutivnost

Šuker je istaknuo da će Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima u BiH te se založio za televizijski kanal na hrvatskom jeziku.

- Pomoći ćemo Hrvatima u BiH preko bilateralnih sporazuma, ali i ulaganjima. Hrvati u BiH pak moraju imati televiziju na svom jeziku.

Uslijedio je zajednički posjet posjetili Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. Tema razgovora bili su novi projekti ovog centra - obećana je daljnja pomoć i suradnja. Valja naglasiti da su se naši kandidati susreli i s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

TUZLA

Kandidati na listi Domoljubne koalicije za XI. izbornu jedinicu osim Sarajeva, posjetili su još jedan veliki bosanskohercegovački grad - Tuzlu. Domaćinski ih je ugostio predsjednik Županijskog odbora sestrinskog HDZ-a BiH Soli Zvonimir Banović. 

Zajednička poruka - kao saborski zastupnici itekako će se zalagati za hrvatsku pomoć BiH na njenom približavanju euroatlantskim integracijama. Te osnaživanju prava Hrvata - kao jednog od triju konstitutivnih naroda. Naglašena je, nadalje, i potreba izjednačivanja prava branitelja - pripadnika HVO-a i HV-a.