Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojeni su amandmani eurozastupnice Željane Zovko - u sklopu izvješća o preporuci Vijeću, Komisiji i potpredsjednici Komisije/Visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku za pregovore o moderniziranom sporazumu između EU i Čilea.

Novi sporazum

Zovko je kao izvjestiteljica u ime Europske pučke stranke sudjelovala u izradi izvješća koje ima za cilj pridonijeti napretku pregovora o novom sporazumu između Čilea i Europske unije. U svojim je amandmanima naglasila važnost Čilea kao ključnog partnera Europske unije, jedno od najbrže rastućih gospodarstava u Latinskoj Americi i države koja dijeli iste vrijednosti kao EU.

Još bolja suradnja

Zovko je u svojim amandmanima naglasila važnost uključivanje unapređenja suradnje na području ljudskih prava, održivog razvoja, vanjskih poslova i sigurnosti u novom moderniziranom sporazumu koji mora odražavati transformativnu prirodu Programa održivog razvoja do 2030.

Naglasila je važnost podupiranja suradnje između EU i Čilea o boljoj kontroli imigracija te suradnji na području sprečavanja prekograničnog kriminala i trgovine drogom.

Zaključno, Zovko je istaknula važnost, imajući u vidu činjenicu kako EU gubi utjecaj u Latinskoj Americi, poticanja kulturne suradnje te podupiranje dijaspore u Čileu, pritom misleći na hrvatsku dijasporu.