Hrvatski sabor je danas - u povodu Dana sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve - minutom šutnje odao počast Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi, žrtvama atentata koji je u ondašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu počinio srpski radikal Puniša Račić prije točno devet desetljeća, 20. lipnja 1928. godine.

Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković pozvao je zastupnice i zastupnike na početku današnje sjednice da minutom šutnje odaju počast žrtvama beogradskog atentata, ali i svim ostalim hrvatskim žrtvama koji su dali živote u borbi za slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Zatvaran i progonjen od Beograda

Jandroković je naglasio da je Stjepan Radić tijekom svoga političkog djelovanja imao potporu većine hrvatskog naroda, a prije samog atentata, u borbi za svoje stavove suočavao se s političkim progonima, pritiscima i zatvorskim kaznama.

- Stjepan Radić ostavio je duboki trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti, kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskog naroda.

VIJENAC NA RADIĆEVU GROBU

U povodu Dana sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve na zagrebačkom Mirogoju - na posljednjem počivalištu Stjepana Radića i žrtava beogradskog atentata - saborsko izaslanstvo položilo je vijenac i zapalilo svijeće.

Izaslanstvo je predvodio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader, a u izaslanstvu su još bili Žarko Tušek, Kažimir Varda i Branko Hrg.