(VIDEO) Klub zastupnika HDZ-a uputio je, u cilju snažnije zaštite djece, u saborsku proceduru izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članka Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji - kojima se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru. Tražit će se i ukidanje zastare za teška kaznena djela.

Konferenciju za medije u Hrvatskom saboru održale su potpredsjednica Kluba HDZ-a Branka Juričev Martinčev i naša zastupnica dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović.

„Antipedofilske mjere“

Petrijevčanin Vuksanović istaknula je da više neće biti zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.

- To su specifična kaznena djela koja žrtve prijavljuju često tek kao odrasle osobe. Prođe deset, petnaest i dvadeset godina da se odluče to prijaviti. I uslijed zastare u Hrvatskoj počinitelji nerijetko više nisu mogli biti gonjeni. Sada će biti! Riječ je o dosad najradikalnijim izmjenama, takozvanim antipedofilskim mjerama.

Zabrana svih poslova vezanih za djecu

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle ponovno doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Također, predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su spolno zlostavljale djecu.

20 godina iza rešetaka!

Znatno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece - do 20 godina za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Izmjenama Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao bi trajan i ne bi se nikad više brisao.

- Ova kaznena djela su jedna od najtežih kaznenih djela uopće i moraju biti adekvatno sankcionirana i prevenirana. Ovim izmjenama zakona ide se upravo u tom smjeru - zaključila je Petrijevčanin Vuksanović.

Građanska dužnost ispred profesionalne tajne

Branka Juričev Martinčev naglasila je da je novost ovih zakonskih izmjena i stavljanje dužnosti građana u prednost u odnosu na profesionalnu tajnu.

Konferenciju za medije naših zastupnica možete pogledati na donjem linku:

http://vijesti.hrt.hr/417509/hdz-predlaze-izmjene-kaznenog-zakona-bez-zastare-za-progon-pedofila