Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić gostovao je danas u Dnevniku Nove TV. Razgovor - koji je vodio novinar Andrija Jarak - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NOVOJ VEĆINI

Više smo puta rekli: u onom trenutku kada HDZ bude trebao imati većinu u Saboru - imat će je! A to će biti prilikom izbora predsjednika Sabora i novih ministara.

O POVJERENJU MARIĆU

Most izvrće teze. SDP je podnio zahtjev za opozivom ministra Zdravka Marića. Na SDP-u je - a sada očito i na Mostu - da ishode većinu u Saboru kako bi opozvali ministra Marića. Na njima je da tu većinu dokažu. Ali, ponavljam, mi ćemo pobijediti prilikom glasovanja o ministru Mariću. Marić će ostati ministar i nakon ove „provjere“.

O MOSTOVOJ BORBI ZA FOTELJE

Ako bi Petrov prije svog opoziva odredio stanku od dva tjedna, to bi značilo grčevitu borbu za fotelju. To su već pokušali i prilikom razrješenja ministara, kada su - nakon što ih je premijer prema Ustavu i zakonu razriješio - još neko vrijeme pokušali dolaziti na posao. Kada bi netko kome su zastupnici iskazali nepovjerenje još dva tjedna obnašao funkciju - to bi bilo nezapamćeno u hrvatskoj demokraciji.

O NEPOVJERENJU PETROVU

S Božom Petrovom nismo uspjeli dogovoriti radni raspored za idući dan. To nas čudi jer je Petrov izgubio potporu većine saborskih zastupnika. U svim normalnim demokracijama, kada predsjednik parlamenta izgubi podršku većine saborskih zastupnika, politički je korektno ili da da ostavku ili da kroz glasovanje provjeri svoj mandat. Danas - uz našu najbolju volju - nismo to doživjeli.

O MOGUĆNOSTI IZBORA

Uvjeren sam da ćemo imati većinu - za izbor predsjednika Sabora i za izbor novih ministara. Ako se to u nekom slučaju ne bi dogodilo, Predsjedništvo HDZ-a je, među ostalim, donijelo i zaključak da je HDZ spreman ići na izbore i pobijediti.