Izborom čelnika Mosta Bože Petrova za predsjednika, konstituiran je danas 9. saziv Hrvatskog sabora. Sjednicu je otvorio dosadašnji predsjednik ovog visokog doma akademik Željko Reiner. Pozdravio je sve izabrane zastupnice i zastupnike te im se obratio u govoru.

Božo Petrov izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora sa 132 glasa zastupnika - 12 zastupnika bilo je suzdržano, a jedan zastupnik protiv.

Nakon izglasavanja, Petrov se u govoru obratio zastupnicima. Potom je novi predsjednik Hrvatskog sabora preuzeo vođenje sjednice od akademika Reinera.

Predložio je dnevni red - izglasavanje Mandatno-imunitetnog povjerenstva, imenovanje potpredsjednika Hrvatskog sabora i formiranje saborskih odbora.

Za predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva izabran je naš saborski zastupnik Žarko Tušek. Podnio je izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, ostavkama, zastupnicima koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom pa im mandat miruje te zastupnicima čiji mandat miruje na njihov zahtjev.

Za potpredsjednike Hrvatskog sabora iz naše stranke su izabrani Gordan Jandroković, Milijan Brkić i akademik Željko Reiner.

Konstituirana su saborski odbori - Odbor za zakonodavstvo (predsjednik Dražen Bošnjaković), Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove (predsjednik Ante Sanader) i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav (predsjednik Miroslav Šimić).

Saborska sjednica se nastavlja…