U Hrvatskom saboru jučer se raspravljalo o Vladinu završnom tekstu Zakona o regionalnom razvoju. HDZ je jasno i argumentirano poručio da neće podržati prijedlog jer će njegovim usvajanjem nastradati mnoge općine i gradovi, poglavito oni u najtežoj situaciji. 

Gorski kotar, Lika, Dalmatinska zagora... 

Naš zastupnik Josip Borić uputio je Vladi oštre kritike:

- Zakon je još jedan veliki promašaj ove vlade, koji u kombinaciji s predloženim izmjenama poreza na dohodak čini „kukuriku koktel“ za ubijanje lokalnih samouprava na rate. Potpuno je pogrešan i prijedlog izmjene Zakona o brdsko-planinskim područjima. Njime se ukidaju članci vezani za ustupanje povlastica područjima s posebnim statusom. Isto tako, omogućuje se vladajućima da koristeći pogrešne statističke izračune kreiraju indeks razvijenosti i tako dodatno naštete gradovima i općinama u Gorskome kotaru, Lici, dalmatinskom zaleđu i drugim, rubnim krajevima RH! 

SDP-ove ispra(z)ne izlike

SDP-ovi zastupnici pokušali su opravdati diletantsku vladu tvrdnjom da se apostrofirani članci ukidaju jer se te mjere „obuhvaćaju“ novim Zakonom o regionalnom razvoju. Zaboravljaju pritom da su ti članci ključni dio postojećeg Zakona o brdsko-planinskim područjima, koji bez njih gubi smisao. Borić:

- Što će vam uopće ostati u Zakonu osim besplatnog branja šumskih plodova te prava na povlastice za zakup poljoprivrednog zemljišta i lovišta?! Kad ste već htjeli novi zakon, mogli ste sve mjere prebaciti u novi zakon o regionalnom razvoju, jer ovaj više ne vrijedi ništa! 

Pobuna Gorana

Stanovnici Gorskog kotara, kao što se sjećate, već su se pobunili - prosvjedovali su na Markovu trgu protiv nove Vladine „zakonske alkemije“ i zatiranja siromašnih jedinica lokalne samouprave. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/nerazumni-potezi-sdp-ove-vlade-gorski-k...