(VIDEO) Koji su najvažniji zakoni na saborskome dnevnom redu i hoće li novi Poslovnik donijeti manje svađa i zastupničkih ekshibicija, a više sadržaja i konstruktivnih rasprava, u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" (urednica: Sanja Rabuzin-Pavić) govorio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Važni zakoni na dnevnom redu

Osvrćući se na početak nove parlamentarne sezone, naglasio je da je na rasporedu dosta točaka dnevnog reda, i to vrlo važnih:

- Imamo zasad oko 110 točaka, tako da ćemo morati intenzivno raditi. Jedini će prekid biti oko Uskrsa, a onda ćemo nastaviti s idućom sjednicom i tako sve do 15. srpnja. Ovog tjedna raspravit ćemo zakone o obrani i o službi u Oružanim snagama, a idućeg o poljoprivrednom zemljištu. Na dnevnom su redu i važni Vladini zakonski prijedlozi kojim će se poboljšati poduzetnička klima: jedan je o poticanju ulaganja, drugi o poticanju-razvojno istraživačkih projekata.

Konzultacije s oporbom

Jandroković je govorio, naravno, i o prijedlogu novog Poslovnika Hrvatskog sabora:

- Vladajuća većina, vjerujem ovog tjedna, utvrdit će finalni prijedlog. Slijede konzultacije s oporbom, nakon čega tekst ide na mjerodavni saborski odbor - onaj za Ustav, Poslovnik i politički sustav - koji će ga u daljnjoj proceduri proslijediti na plenarnu sjednicu. Ništa ne skrivamo od oporbe, kako nas neargumentirano optužuju, jednostavno trebamo do kraja razraditi prijedlog unutar vladajuće većine. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/ocekujemo-sto-sire-suglasje-o-novome-saborskom-poslovniku

Stanke u određeno vrijeme

Što se tiče saborskih stanki, kazao je da će svaki klub tijekom dana imati sasvim dovoljno vremena kako bi iznio stavove o temama koje nisu dio dnevnog reda:

- Klubovi zastupnika i dalje bi slobodno birali one teme za koje smatraju da su važne za interese građana. Planiramo odvojiti sat vremena dnevno za stanke, koje se sada prakticiraju u svako doba dana, no još nismo definirali termin. Takav način rada bitan nam je s organizacijskog stajališta kako bismo mogli planirati radni dan - koje će točke dnevnog reda biti raspravljene. Jer, stanke koje se traže više puta dnevno razbijaju kvalitetu rasprave. Razvili smo kulturu Hyde Parka u parlamentu.

Kraće replike

Na pitanje hoće li se replike ograničiti, odgovorio je da se ide u smjeru da više ne bude repliciranja unutar vlastitog kluba:

- Druga odluka ticala bi se skraćenja vremena za replike. Dakle, ne bi više trajala dvije minute, nego minutu, kao što bi trajao i odgovor na repliku. O povredi Poslovnika moglo bi se pak govoriti najduže pola minute umjesto dosadašnje minute.

Aktualac svakog mjeseca?

Otkrio je da se u Klubu HDZ-a razmišlja da se aktualno prijepodne održava svakog mjeseca, sat vremena, a ne kao dosad četiri puta godišnje:

- Zastupnici bi mogli češće izravno postavljati pitanja premijeru i ministrima, što bi pridonijelo atraktivnijem radu Sabora. S tim da bi oporba imala pravo na više pitanja od vladajućih, ali o toj ideji još trebamo obaviti dodatne konzultacije.

Besmislene optužbe

Na neizbježni upit o tvrdnjama iz oporbenih redova da ih se izmjenama Poslovnika želi „ušutkati“, Jandroković je otpovrnuo:

- Nemoguće je danas, u doba društvenih mreža i masovnih medija, bilo koga ušutkati. Naša ideja nije da bilo koga spriječimo da slobodno govori, što je uostalom i neizvedivo, nego da radimo efikasnije, da fokus bude na kvalitetnijim raspravama o zakonima koji utječu na živote svih naših građana, kako bi oni na kraju bili bolji.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/vecina-zastupnika-koja-korektno-radi-ne-bi-smjela-ispastati-zbog-egzibicionista

Bez novčanih kazni

Dodao je da se ne razmišlja o novčanim kaznama za one koji ne budu poštovali (novi) Poslovnik jer za takve prijestupe već postoje stegovne mjere:

- Nije smisao kažnjavanje, nego je smisao što kvalitetnija rasprava. Plan je da do početka veljače ili najkasnije do sredine veljače imamo novi Poslovnik.

Povjerenstvo u skladu s rokovima

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković uvjeren je da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kojem mandat istječe 11. veljače, biti imenovano u skladu s rokovima. Nema razloga da se to do tada ne odradi - zaključio je - ne želeći komentirati šanse aktualnih članova Povjerenstva za još jedan mandat.