U Hrvatskom saboru večeras je svečano prisegnula nova Vlada RH - 13. po redu od stjecanja hrvatske državne samostalnosti. Novi hrvatski premijer je Tihomir Orešković. Prvi potpredsjednik Vlade s ovlastima zamjenika je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Potpredsjednik je čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Nakon cjelodnevne saborske rasprave, nova je Vlada - i njen program - dobila potporu većine saborskih zastupnika - njih ukupno 83. Potom je uslijedila svečana prisega premijera, potpredsjednika i ministara.

Orešković: Građani su mi najbitniji indikator!

Uoči glasovanja o povjerenju Vladi, mandatar Tihomir Orešković obratio se u završnom izlaganju saborskim zastupnicima. Najavio je da će nastojati da Hrvatska u iduće četiri godine doživi transformaciju u tri ključna područja - gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života.

- Građani Hrvatske su mi najbitniji indikator, što oni misle, ja ću njima vrlo jasno večeras komunicirati, ako smijem - tu sam došao za njih, spreman sam ako trebam biti žrtva, preuzeti taj izazov. Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, ne idem nigdje. Idemo raditi. Cilj mi je da svim građanima podignem standard života, a ne samo nekima. Sve što tražim je vrijeme i rezultate. U svojoj karijeri sam se trudio i uvjeren sam da će ono što sam postigao biti korist ovoj zemlji.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-mandatar-oreskovic-predstavio-n...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sporazum-o-suradnji-u-reformskoj-vladi

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-dogovorena-suradnja-u-reformsk...

PRIMOPREDAJA U BANSKIM DVORIMA

U Banskim dvorima - nakon što je Sabor većinom glasova zastupnika izglasao povjerenje novoj Vladi RH, a ona prisegnula - obavljena je primopredaja vlasti.