(VIDEO) Hrvatska demokratska zajednica je prva politička opcija u Hrvatskoj koja je na sam dan eskalacije problema švicarskog franka - u siječnju 2015. - tražila da se ugroženi građani zaštite. Upravo da bi se zaštitili ugroženi građani, HDZ je podržao zakon o konverziji. On je donesen nabrzinu - zbog toga smo dobronamjerno upozoravali na njegove manjkavosti - istaknuo je, između ostalog, u izjavi za medije saborski zastupnik (i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije) dr. sc. Tomislav Ćorić u današnjoj izjavi za medije.

Europska komisija u petak je, naime, potvrdila da je još sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Prvi smo tražili zaštitu građana

Hrvatska demokratska zajednica je prva politička opcija u Hrvatskoj koja je na sam dan eskalacije problema švicarskog franka - u siječnju 2015. - tražila da se ugroženi građani zaštite. Te smo prvi u Hrvatskoj tražili izjednačavanje dužnika u švicarskim francima s dužnicima u eurima i konverziju kredita u švicarskim francima u eure. Kao što znate, građani su upoznati s time.

Dobronamjerna upozorenja

Da bi se zaštitili ugroženi građani, HDZ je podržao zakon o konverziji. On je donesen nabrzinu - zbog toga smo dobronamjerno upozoravali na njegove manjkavosti. Sve kako bi se izbjegli „repovi“ i situacije poput ove da o njemu ponovno raspravljamo. Buća vlada na čelu s HDZ-om imat će rješenje za ove probleme. Rješenje se treba temeljiti na konstruktivnoj raspravi - u ovom konkretnom slučaju se to nije dogodilo.