Europska unija ujedinila je naš kontinent i izgradila prostor mira, pomirenja, sigurnosti i suradnje, ali brojni suvremeni izazovi ozbiljno narušavaju poredak koji se dugo gradio, a neki od njih napadaju i samu srž EU-a - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u uvodnom obraćanju na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - 5 godina u EU“, održanoj u organizaciji Večernjeg lista.

Borba za bolji i sigurniji život

- Europa mora pronaći odgovore na te izazove radi zaštite onog što je njen temelj, a to su civilizacijske vrijednosti, sigurnost europskog prostora i građana te zajedništvo u cilju gospodarskog rasta. Koliko god se mišljenja država članica mogu razlikovati, moraju ih povezivati briga i borba za bolji, napredniji i sigurniji život na europskom kontinentu, izbjegavajući svaku vrstu daljnje podjele među građanima. Jedino zajedno - u duhu suradnje i povjerenja te ispunjavanja prava i obaveza i strogog poštivanja zajedničkih pravila EU - možemo biti vjerodostojni i ostvarivati daljnji napredak! - rekao je Jandroković.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-kvalitetno-stiti-svoje-granice-cijenimo-potporu-njemacke-i-austrije-nasem-ulasku

Posljedice odgode ulaska u EU

Dodao je da smo mi Hrvati u početku, svjesni svoje pripadnosti europskom prostoru zajedničkih vrijednosti, pomalo naivno i romantično očekivali da ćemo brzo ući u EU, ali su devedesete prošlog stoljeća donijele otrežnjenje. Naš europski put bio je težak, ponekad i mukotrpan, a bilo je tu i nepravdi. Velikosrpska agresija i okupacija odgodile su naše članstvo:

- Da nije bilo rata, koji nam je nanio golemu štetu, ušli bismo u EU 2004. i ne znam koliko bi se desetaka milijardi eura već slilo u Hrvatsku do 2013. godine - kada smo postali punopravna članica. Kada govorimo o nama danas, kada smo kritični prema sebi, ipak mislim da je pošteno reći da nas je povijesna dinamika zaista onemogućila da se razvijamo onako kako smo to mogli. Da smo ušli u EU 2004. godine, vjerujem kako bi Hrvatska danas bila jedna od najuspješnijih postkomunističkih tranzicijskih zemalja.

Nacionalni interesi & jačanje savezništava

Istaknuo je i da smo ulaskom u EU dobili puno više nego da smo ostali izvan nje, a čemu svjedoče i današnji gospodarski pokazatelji, od podizanja kreditnog rejtinga, preko proračunskog suficita, do kontinuiranog rasta BDP-a. Ali, ima dojam da većina građana, ali i institucija, na nedovoljan način koristi i shvaća prednosti EU-a:

- Od onog što sam naveo kao temelj EU-a, sustav vrijednosti, koji više nije jedinstven, ozbiljno je ugrožen. Ugrožena je i sigurnost uslijed migrantske krize. Gospodarski razvoj postoji, ali ova dva elementa - vrijednosti i sigurnost - nisu više onako čvrsti kao nekad. Na kušnji su. U takvim okolnostima moramo tražiti svoje mjesto i štititi svoje nacionalne interese. Treba osluškivati znakove vremena, donositi odluke i jačati savezništva.

Schengen & eurozona - naši strateški ciljevi

Ulazak u Schengen i eurozonu naši su nedvojbeni strateški ciljevi jer upravo radi vlastitih interesa težimo postati dio najužega europskog kruga - zaključio je Gordan Jandroković:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/cilj-je-hrvatske-ulazak-u-schengen-tako-cemo-jos-bolje-stititi-svoju-vanjsku-granicu

- Hrvatska je naš dom, a EU je zajednica kojoj smo odlučili pripadati. Dobro je da smo članica EU, treba je razvijati, jer se u zajedništvu može učiniti puno više nego pojedinačno, ali sasvim sigurno pred nama je velika borba. Pritom trebamo još bolje koristiti europske fondove, jačati gospodarsku suradnju sa zemljama članicama te ubrzati potrebne reforme.

Photo: Borna Filić (Pixsell)