U Hrvatskom je saboru i ove srijede zasjedanje započelo stankom koju je zatražilo više klubova zastupnika. Na temu uvođenja temeljnoga vojnog osposobljavanja u ime Kluba HDZ-a izlagao je Josip Đakić. Donosimo sažetak njegovog govora:

28 hrvatskih tvrtki proizvodi za vojsku

Radujemo se činjenici da se razmatra mogućnost služenja temeljnoga vojnog roka i svladavanja osnovnog naoružanja - barem onog pješačkog. Temeljna vojna znanja - kroz 3-4 tjedna osposobljavanja mladih ljudi - Hrvatskoj ništa ne bi oduzela, nego samo unaprijedila. U Hrvatskoj 28 tvrtki proizvodi za vojsku - od obuće, odjeće, naoružanja do hrane. Tako se gospodarstvo, domaće tržište i vojska nadopunjavaju.

Buduće ugroze i rizici

Temeljna vojna znanja bila bi korisna našoj zemlji, i u gospodarskom i u sigurnosnom pogledu. Buduće ugroze možda netko ne može sagledati, ali ih zato itekako uočavaju stručnjaci. Hrvatsku  nikad nitko više ne bi smio ugroziti, pri čemu postoji potreba i za mladim ljudima koji su uvježbani u osnovama vojnih znanja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-odgovorna-drzava-povecali-smo-proracun-za-obranu-svjesni-novih-sigurnosnih

Veliki interes mladih

Naposljetku, postoji veliki interes za vojsku, puno mladića se prijavljuje, a ne stigne služiti dragovoljni vojni rok. I ta je činjenica uzeta u obzir prije najave ove ideje. Tvrdnje pak o „militarizaciji hrvatskog društva" nisu vrijedne spomena. No, ponavljam, o ovom će se prijedlogu raspravljati te će se detaljno razmotriti svaki aspekt.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/moramo-voditi-racuna-o-nacionalnoj-sigurnosti-polazeci-od-stanja-u-okruzju-i