Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu prihvatio je, unatoč svim iznesenim zamjerkama, Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, o kojima danas - ali samo u prvom čitanju - raspravlja Hrvatski sabor.

A što s falsificiranim dosjeima?

U raspravi na Odboru akademik Željko Reiner kazao je da Vlada priprema sveobuhvatni zakon o arhivskoj djelatnosti, koji obuhvaća i Mostov prijedlog, a koji će pred Sabor stići već prije ljetne stanke:

- Mostov prijedlog je parcijalno rješenje, ali u kratkom roku imat ćemo cjelokupno rješenje. U komunizmu su, naime, ljudi prisluškivani, praćeni… i sada se stavljaju u istu razinu i podaci o tim žrtvama i podaci onih koji su to radili. Nije javni interes u tome da se dozna kakav je bio nečiji spolni život prije 40 godina, ili život neke žrtve koja je bila prisluškivana. Također, poznato je da su agenti Udbe i KOS-a znali falsificirati dosjee svojih žrtava, pripisivati im svakovrsne opačine. Žrtve ne smiju opet biti žrtve. Tu treba doraditi stvari kako bi se postigao cilj koji svi dijelimo - da ustanovimo tko je kršio temeljna ljudska prava za vrijeme totalitarnih režima.

Cjeloviti zakonski prijedlog do ljeta

Vlada je u svom mišljenju na jučerašnjoj sjednici imala niz zamjerki na predloženi zakon, no predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je u današnjoj raspravi na saborskoj sjednici da će naša stranka podržati i tako manjkavi zakon, kao što su to učinili i HDZ-ovi članovi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu:

- HDZ traži da se otvore svi arhivi iz vremena bivše države, a posebno da se deklasificiraju arhivi SKH. No Vlada je u stručnom segmentu problematizirala određene dijelove ovoga zakonskog prijedloga. Temeljna primjedba je neselektivan pristup prema, s jedne strane, počiniteljima, a s druge, prema žrtvama. Ne želimo da osobe iz represivnog aparata budu i dalje zaštićene i stoga je Vlada i najavila cjeloviti prijedlog zakona do ljeta. Mi i ovaj zakon i okolnosti promatramo u kontekstu Vladina imenovanja Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.