(VIDEO) U zadnjih nekoliko dana aktualna vlast pokušava stvoriti političko-pravni kaos vezano za parlamentarne izbore. „Kruna“ takve političko-pravne konfuzije dogodila se jučer - Milanović je pokušao skinuti odgovornost sa sebe vezano za datum izbora, odnosno raspuštanje Sabora. Pozivamo SDP i Milanovića da kažu javnosti kada planiraju raspustiti Sabor. To je u nadležnosti vladajuće većine - građani imaju pravo znati. Podcijeniti građane znak je odsustva političke odgovornosti, prenaglašenog ega koji u centar svega stavlja samog premijera! - istaknuo je, među ostalim, glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Gordan Jandroković danas na konferenciji za novinare u Saboru.

Izjavu možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Bijeg od odgovornosti

U zadnjih nekoliko dana aktualna vlast pokušava stvoriti političko-pravni kaos vezano za parlamentarne izbore. Potpuno se nepotrebno od toga pokušava stvoriti ključna, najvažnija tema u Hrvatskoj. „Kruna“ takve političko-pravne konfuzije dogodila se jučer - Milanović je pokušao skinuti odgovornost sa sebe vezano za datum izbora, odnosno raspuštanje Sabora. Kao predsjednik SDP-a - najveće stranke u Kukuriku koaliciji - upravo je on ključna osoba za raspuštanje Sabora! Ne može pobjeći od odgovornosti i prebaciti je na nekoga drugoga!

Golemi ego slučajnog premijera

Pozivamo SDP i Milanovića da kažu javnosti kada planiraju raspustiti Sabor. To je u nadležnosti vladajuće većine - građani imaju pravo znati. Neprihvatljiv je način na koji Milanović komunicira o temi izbora, kada kaže da „građanima nije važno kada će izbori biti“. Svakom građaninu u Hrvatskoj je to važno jer Vlada je ta koja je ključna za daljnji razvoj i napredak Hrvatske. Građanima je, naime, važno da imaju sposobnu i kvalitetnu Vladu! Podcijeniti građane znak je odsustva političke odgovornosti, prenaglašenog ega koji u centar svega stavlja samog premijera. Ne vodeći računa o interesima građana!

Pobijedit ćemo - kad god izbori bili

Ponovit ću stav HDZ-a - i logistički, i organizacijski, i programski pripremljeni smo za izbore. Priveli smo kraju i razgovore s našim koalicijskim partnerima. Izbori - što se nas tiče - mogu biti održani bilo kada. Izbori se ne raspisuju zbog političke elite, već zbog građana. To je demokracija! Krajnje je, dakle, vrijeme da se jasno i glasno kaže kada će Sabor biti raspušten, kako bi predsjednica RH mogla raspisati izbore.

Manipulacije i stvaranje konfuzije

Što se tiče izvanredne sjednice Sabora, i tu smo svjedoci konfuzije koja se namjerno izaziva. Milanović jučer kaže da je jedan od razloga takve sjednice „izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju“, dakle o problemu dužnika u švicarskom franku. Ovo pokazuje koliko je neozbiljno Milanović pristupio tom pitanju - čak ne zna niti koje su točke na dnevnom redu izvanredne sjednice. Nijedna od tih točaka nije hitna da ne bi mogla pričekati redovito zasjedanje! Nikakvog razloga za izvanrednu sjednicu nije bilo, osim stvaranja zabune! Pokušaja, dakle, da se u javnosti izazove nemir kada će biti izbori. 

Panični strah od gubitka vlasti

To čini Milanović - ponaša se infantilno, nije na razini funkcije premijera, koja je najodgovornija u Hrvatskoj. Pokušava se zabavljati i biti duhovit, ali to građanima nije važno. Od njega se očekuje da kaže kada će biti izbori. Država je ozbiljno unazađena za vrijeme SDP-ove vlasti! Milanovićevo ponašanje može se pak objasniti jedino paničnim strahom od gubitka vlasti i velikim egom - sebe stavlja u prvi plan i smatra da je narod tu zbog njega, a ne on zbog naroda. Bilo je otužno gledati njegovo zadovoljstvo kada je hodao ulicama Splita! Država je taoc ponašanja čelnika SDP-a, građani žele živjeti bolje i kvalitetniji životni standard.

NA DNU SVIH EU LJESTVICA 

A nakon izlaganja, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo na trenutne gospodarske pokazatelje u Hrvatskoj. Jandroković je odgovorio precizno i argumentirano - mandat Milanovićeve vlade obilježio je podatak da smo po svim najvažnijim pokazateljima na začelju Europske unije.

- U mandatu ove  vlade nismo se pomaknuli naprijed - po svim pokazateljima smo bliži Rumunjskoj i Bugarskoj. Vlada slavi gospodarski rast od 1,2 posto, pritom prešućujući da je to jedan od najnižih porasta BDP-a u EU. A pogotovo na prostoru Srednje Europe! Ovaj rast nije dovoljan da bi Hrvatska napravila ozbiljan iskorak da bi izašli iz krize. Javni dug raste strašno brzo, golemi deficit, treći odozdo smo po zaposlenosti mladih, bilježimo najnižu zaposlenost u povijesti…