(VIDEO) Hrvatski je sabor u petak kasno navečer - na prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a - donio paket od četiri zakona usmjerena na uspostavu učinkovitog sustava državne uprave, sastavljanje stabilne Vlade i provedbu njenog programa gospodarskog rasta, zapošljavanja i društvene pravednosti.

Zahvala zastupnicima

Predsjednik HDZ-a i mandatar Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković tim je povodom sa saborske govornice zahvalio oporbenim zastupnicima na, kako je naglasio, konstruktivnim prijedlozima za poboljšanje spomenutog paketa zakonskih prijedloga - izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te Zakona o Vladi.

- Poštovanje koje je oporba iskazala prihvaćajući potrebe vladajuće većine da reorganizira sustav državne uprave dobra je praksa - istaknuo je skorašnji premijer.

Manji broj ministarstava

Predstavivši zakonske prijedloge naše stranke prije samog glasovanja, Plenković je najavio da će Vlada RH prema novom ustroju imati 19 ministarstava umjesto dosadašnjih 20 i 6 središnjih ureda.

Formirat će se novo ministarstvo - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - kako bi se preokrenula nepovoljna demografska kretanja koja negativno utječu na tržište rada, mirovinski sustav te neuravnotežen razvoj svih dijelova Hrvatske. Ministarstvo obrta i poduzetništva pripaja se pak Ministarstvu gospodarstva. Sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede.

Državni uredi za sport i digitalno društvo

Ujedno bi se osnovala dva državna ureda -  za pitanja sporta i razvoj digitalnog društva. Izdvajanjem sporta u zaseban ured - kako je kazao mandatar - riješit će se svi nagomilani prijepori ili će se zajedničkim snagama makar učiniti manje problematičnim.

Također, u ministarstva se - radi njihove veće učinkovitosti - vraća dužnost državnih tajnika.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-glasovanje-je-pokazalo-veliku-suglasnost-o-celnim-ljudima-sabora-i-radnim

Naposljetku, klubovi HDZ-a i Mosta u saborsku su proceduru uputili pet zakonskih prijedloga usmjerenih na ostvarenje tzv. jamstava. Sjednica Hrvatskog sabora nastavlja se u ponedjeljak u 11 sati.

SVIMA ŽELIM PUNO USPJEHA!

Predsjednik HDZ-a se na svojoj službenoj Facebook stranici oglasio u povodu konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora. Post prenosimo u cijelosti:

Danas je konstituiran i započeo s radom deveti saziv Hrvatskog sabora. Čestitam izabranom predsjedniku Boži Petrovu te svim potpredsjednicima.

Zajedno s partnerima MOST nezavisnih lista izložili smo zakonski paket koji je izglasan, a usmjeren je na uspostavu učinkovitog sustava državne uprave i provedbu Programa Vlada Republike Hrvatske za koji ću od Sabora zatražiti povjerenje sljedeći tjedan.

Svim zastupnicima želim puno uspjeha u obavljanju dužnosti u ovom sazivu Hrvatskog sabora.