Dvije trećine birača su se izjasnili za ozbiljne promjene u društvu. Upravo to nudi HDZ kroz svoje programe. A za promjene se zalaže i Most. Odgoda konstituirajuće sjednice nije tragična, ali ne šalje dobru sliku. SDP je unio vrlo loša rješenja u poslovnik - krše ne samo pravne, nego i logične stvari! - istaknuo je, između ostalog, naš saborski zastupnik Davorin Mlakar danas u izjavi za HTV4 nakon što na prvoj sjednici nije konstituiran Sabor.

SDP-ovo podmetanje

Na današnjoj sjednici nije, naime, izabran predsjednik Sabora. Na klupe saborskih zastupnika stigao je samo jedan prijedlog za izglasavanje predsjednika Sabora - 55 zastupnika predložilo je Roberta Podolnjaka iz Mosta. No, prijedlog su potpisali samo zastupnici iz SDP-a, ali ne i zastupnici Mosta. Naši zastupnici su reagirali na takvo postupanje i nisu podržali prijedlog. I zastupnik Podolnjak otklonio je prijedlog kandidature.

Donosimo ključne poruke zastupnika Mlakara:

O promjenama

Mi vidimo formiranje državne vlasti u njenoj cjelokupnosti. Izbor predsjednika Sabora je samo jedan korak. Vrijeme do sljedeće sjednice je dobro da usuglasimo s Mostom dijelove programa - koji do sada nisu bili dovoljno raspravljeni. Građani su očekivali da profunkcionira nova vlast. Ovo što smo vidjeli danas nije tragično, ali sigurno nije dobra slika. Ono što je najvažnije - dvije trećine birača su se izjasnili za ozbiljne promjene u društvu. Upravo to nudi HDZ kroz programe. A za promjene se zalaže i Most. To je najbolji put za formiranje vlasti. 

O poslovniku

Vjerujem da će predsjednik Sabora Leko uzeti osam dana za sazivanje sljedeće sjednice. I tada ići s vrlo upitnim, nažalost, rješenjima našeg poslovnika. A poslovnik - kako god će biti primijenjen kao što se to danas dogodilo - kršit će neke ne samo pravne, već i logične stvari. Od prava glasa pa nadalje! U stvaranju dobre vlasti za Hrvatsku, odgoda od osam dana nije presudna.