Čini se da sutra neće biti saborske rasprave jer ćemo tijekom današnjeg dana ipak uspjeti usvojiti četiri važna zakona kojima ćemo definirati rad Vlade, djelokrug ministarstava te rad tijela državne uprave, kao i prava državnih dužnosnika. S radom ćemo nastaviti u ponedjeljak. Vlada će biti izglasana ili u utorak ili u srijedu! - istaknuo je, između ostalog, glavni tajnik HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog sabora) Gordan Jandroković u gostovanju u Dnevniku Nove TV.

Razgovor s potpredsjednikom Hrvatskog sabora - koji je vodila novinarka Tatjana Krajač - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NOVIM DRŽAVNIM UREDIMA

Osnovat ćemo Središnji državni ured za šport. Želimo se, naime, kroz državne institucije aktivnije baviti tim područjem u kojem Hrvatska ostvaruje izvrsne rezultate na svjetskoj razini. Osnovat će se i Središnji ured za digitalno društvo - radi se o propulzivnoj djelatnosti i moramo pratiti svjetske trendove.

O DRŽAVNIM TAJNICIMA

Prije nekoliko godina SDP-ova vlada je izmijenila zakon te pomoćnike ministara - koji su u to vrijeme bili ravnatelji uprava odnosno državni službenici - pretvorila u državne dužnosnike. Naša je namjera ponovno napraviti sustav u kojem će postojati državni tajnici, koji će biti državni dužnosnici, ali sve ispod toga bit će profesionalizirano. Dakle, u skoro vrijeme pomoćnici ministara postaju ravnatelji - koji će se birati na natječajima, a ne političkim putem. Ići ćemo u profesionalizaciju - broj državnih dužnosnika bit će manji. Nemoguće je odmah ukinuti pomoćnike ministara jer za ravnatelje uprava su potrebni natječaji. Ostali bismo u nekoliko mjeseci bez ove važne razine za funkcioniranje ministarstava.

O IZGLASAVANJU VLADE

Čini se da sutra neće biti saborske rasprave jer ćemo tijekom današnjeg dana ipak uspjeti usvojiti četiri važna zakona kojima ćemo definirati rad Vlade, djelokrug ministarstava te rad tijela državne uprave, kao i prava državnih dužnosnika. S radom ćemo nastaviti u ponedjeljak. Vlada će biti izglasana ili u utorak ili u srijedu. Radimo dosta jakom dinamikom - u prvom ćemo danu odraditi ono što smo htjeli. Glasovanje je pokazalo da je uistinu postignuta jedna velika suglasnost oko čelnih ljudi Hrvatskog sabora te predsjednika i potpredsjednika saborskih odbora.