Ovo je demokratska država. Pravne institucije funkcioniraju. To je mjesto gdje se rješava politička kriza, a ne zazivanjem „naroda na ulicu“. G. Petrov, Vi kao predsjednik Mosta, odmah biste trebali isključiti vašeg razriješenog ministra Orepića iz Mosta te se ograditi od njegovih izjava. To je minimum što biste kao predsjednik Hrvatskog sabora trebali napraviti! - istaknuo je, između ostalog, nakon stanke predsjednik našeg Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

Istup predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića - nakon stanke u Hrvatskom saboru - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Ne poštuje se premijerova odluka

Razriješeni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jutros je - nepoštujući odluku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića - ustvrdio kako se „Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i narod treba promptno reagirati“. To je udar na ustavni poredak Republike Hrvatske! Pozivati „narod na ulicu“ za rješavanje određenih problema u funkcioniranju Vlade RH. Za to u Hrvatskoj postoje institucije. Hrvatska je demokratska država. Za to postoji Vlada RH i Hrvatski sabor.

Orepić je razriješen

Nije točno da je ministar razriješen kada mu Hrvatski sabor izglasa nepovjerenje, nego je - temeljem Ustava RH - ministar razriješen onog trenutka kada mu premijer iskaže nepovjerenje i razriješi ga. Mi ovdje nemamo o tome što raspravljati. O tome ćemo raspravljati kada premijer predloži novog ministra unutarnjih poslova. Do tada, posao će obavljati državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova - kojemu je premijer dao ovlasti za obavljanje poslova ministra.

Zazivanje ustavne krize

Postavlja se pitanje - je li zazivanjem naroda na ulicu, ministar prešao ovlasti. Bi li se zbog toga, zbog zazivanja ustavne krize, trebala pozabaviti druga tijela? Takvom, dakle, izjavom Vlahe Orepića. Ovo je demokratska država. Pravne institucije funkcioniraju. To je mjesto gdje se rješava politička kriza, a ne zazivanjem „naroda na ulicu“. G. Petrov, Vi kao predsjednik Mosta, odmah biste trebali isključiti vašeg razriješenog ministra Orepića iz Mosta te se ograditi od njegovih izjava. To je minimum što biste kao predsjednik Hrvatskog sabora trebali napraviti.