Aktualnim prijepodnevom danas je Hrvatski sabor započeo svoju novu, treću sjednicu. Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko odgovorio je na pitanja zastupnika vezano uz demografsku obnovu, program reformi, rješenje za problem dužnika u švicarskim francima…

U nastavku izdvajamo nekoliko ključnih poruka potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a odgovore možete pogledati u cijelosti:

O DEMOGRAFSKOJ OBNOVI

Vlada je tu nešto više od dva mjeseca. Bivša je Vlada imala četiri godine, a nije ništa napravila. Socijalna osjetljivost - nula. Da, obećali smo 1 000 eura po novorođenom djetetu. Osigurali smo 100 milijuna kuna sredstava i od 1. rujna će to vjerojatno krenuti. No, moramo donijeti adekvatan zakon. Prema tome, Vlada je uistinu socijalno osjetljiva.

O PROBLEMU DUŽNIKA U ŠVICARSKIM FRANCIMA

Bivša je Vlada to tako „riješila“ da je sve građane opteretila s milijardu eura duga. Građani će to otplaćivati. To sve skupa neće pasti na leđa banka, to smo davno shvatili. To je, dakle, bila vaša populistička mjera. Mi razgovaramo s ljudima koji su ugroženi u „slučaju franak“ i sigurno ćemo naći rješenje. Ali, zapamtite, opteretili ste porezne obveznike za milijardu eura.

O DIJALOGU SA SINDIKATIMA

Jedina formula je razgovor. Sindikati shvaćaju u kakvoj se situaciji nalazi država. Ne možemo si dopustiti luksuz nekomunikacije. To se nama ne može dogoditi. Morat ćemo razgovarati i svi jednako podnijeti odgovornost za ono što se događa - i poslodavci, i sindikati i mi. Nažalost, čelnik bivše Vlade primio je predstavnike sindikata dva ili tri puta u četiri godine.

INVESTICIJE & EU FONDOVI

Naši ministri također su odgovarali na brojna pitanja zastupnika. Između ostalog, na ona o pokrenutim projektima, odnosima sa susjednim državama, EU fondovima…

Dobrosusjedski odnosi

Ministar vanjskih i europskih poslova dr. Miro Kovač istaknuo je da je komunikacija sa susjednim zemljama znatno bolja nego za vrijeme bivše vlade.

- U ovom kratkom uspjeli smo promijeniti ozračje. Ono je sada puno bolje. Nema više verbalnih duela i vrijeđanja. S BiH smo napravili jedan iskorak - potpisat ćemo sporazum o europskom partnerstvu. S kolegama iz Slovenije imamo dobru komunikaciju. Što se tiče Crne Gore, također ih podržavamo na putu za članstvo u NATO. Naša Vlada sa Srbijom želi imati normalne, zdrave i kvalitetne odnose. Za to je potrebno da imamo zdravu podlogu - neke stvari moramo raščistiti. Tražimo da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, da se poštuje i implementira međudržavni sporazum o zaštiti manjina te da se ukine nadležnost za ratne zločine. Pod tim uvjetima, sigurno ćemo podržavati Srbiju na putu u EU.

Projekt Dugo Selo-Križevci

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, odgovarajući na zastupničko pitanje, naglasio je da je dionica Dugo Selo-Križevci - na kojem radovi počinju ove godine - najveći željeznički infrastrukturni projekt u Hrvatskoj.

- Projektiranje dionice Dugo Selo-Križevci započelo je 2009. Nakon dva poništena natječaja u proteklom razdoblju, stekli su se uvjeti za potpis ugovora o izvođenju i početku radova na toj dionici. Radi se o najvećem željezničkom infrastrukturnom projektu vrijednosti od milijardu i 500 milijuna kuna, koji se sufinacira 85 posto sredstvima EU. Radovi kreću na ljeto, nakon potpisa ugovora. Ovaj projekt veliki je korak za hrvatsko gospodarstvo, utjecat će na rast BDP-a, revitalizaciju građevinskog i unaprjeđenje sigurnosti željezničkog prometa.

Pomoć malom i srednjem poduzetništvu

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat naglasio je da Hrvatska ima veliki potencijal za povlačenje sredstava iz EU fondova.

- Imamo jako veliki potencijal u strukturnim fondovima. Malim i srednjim poduzetnicima omogućit ćemo daleko lakši pristup sredstvima iz fondova. Nastojat ćemo postići da, umjesto prošlogodišnje 52, u ovoj godini imamo barem 520 aplikacija. I umjesto skromnih osam ugovora - imamo njih 80-ak.