Zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Jasen Mesić danas je na početku sjednice Hrvatskog sabora u ime Kluba HDZ-a zatražio stanku na temu jučerašnjeg priloga HTV-ova TV Kalendara o Aleksandri Zec. Mesić je o toj temi i govorio u ime našeg kluba.

Izlaganje zastupnika Mesića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O priopćenju HRT-a

Hrvatska radiotelevizija objavila je priopćenje da mišljenje koje je u apostrofiranom prilogu izrekao vanjski suradnik TV kalendara nije stav uredništva HRT-a te da će se sukladno internim propisima i pravilnicima utvrditi odgovornost i poduzeti potrebne mjere. Isto tako, upućena je isprika svima koje je taj prilog povrijedio, posebice obitelji stradale djevojčice.

O snazi hrvatskog društva

Kao društvo imamo snage osuditi takve priloge. Drugačiji smo od onih - u nama bližem susjedstvu - koji i ne spominju više od 400 djece žrtava Domovinskog rata, koji negiraju 15.000 žrtava Domovinskog rata i agresiju na Hrvatsku. Drugačiji smo i zato što inzistiramo na javnoj televiziji čija tijela - Nadzorni odbor i Programsko vijeće - moraju postupati sukladno zakonu.

O objektivnom informiranju

Što se tiče priopćenja HRT-a, kamo sreće da su se takve isprike mogle čuti u nedavnoj prošlosti - dok je bilo drugo vodstvo na HRT-u. Zato mi u Klubu HDZ-a mislimo da o osjetljivim i traumatičnim događajima iz hrvatske povijesti treba razgovarati na drugačiji način. I o slučaju Aleksandre Zec i o slučaju više od 400 stradale djece u Domovinskom ratu, tražeći da na javnom medijskom servisu to bude prezentirano na adekvatan način. Hrvatska je drugačija od drugih jer neće dozvoliti da se ijedan slučaj medijski ili politički eksploatira.