HRT je pretvaranjem sučeljavanja predsjedničkih kandidata u „game show“ nastavio političku farsu te demonstrirao da je i dalje propagandna mašinerija Milanovića i Josipovića. Cilj - da se što manje govori o programima kandidata. Cenzura na radiotelevizijskom servisu koji bi trebao biti javan provodi se radi skretanja pozornosti od pravih problema, a rješenja za te probleme sadrži upravo program Kolinde Grabar-Kitarović! - poruka je s današnje presice u Središnjici koju su održali članovi saborskog Odbora za medije Jasen Mesić i Sunčana Glavak.

Njihova izlaganja možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MESIĆ: Na HRT-u vladaju strah i cenzura!

Iako smo mnogo puta u protekle dvije godine upozoravali na stanje medija, potrebno je to i sada istaknuti u predsjedničkoj kampanji. Mogli bismo govoriti o više medija, ali koncentrirat ćemo se na javne medijske servise - poglavito HRT i Hinu. Od početka mandata Milanovićeve vlade izmijenjen je čitavi niz zakonskih rješenja sa ciljem dokidanja političkog konsenzusa pri izbor vodećih ljudi. Podsjetit ću vas na Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji - gdje je izbor glavnog ravnatelja prepušten saborskoj većini iz Kukuriku koalicije! Tako je otvorena mogućnost za uvođenje straha na HRT-u!

Sve sličniji Sjevernoj Koreji

Počela su micanja novinara, smjene urednika i uvedena je potpuna diskriminacija u medijskom praćenju bilo političkih, bilo društvenih aktivnosti. Podsjetit ću na otkazivanje praćenja saborskih sjednica - kako se ne bi čulo ono što oporbeni zastupnici prigovaraju SDP-ovoj vlasti. Podsjetit ću na tendencije micanja informativnih sadržaja s Prvog programa na Četvrti. Kada bismo mi, saborski zastupnici, digli glas da upozorimo na otkaze i nepravilnosti - pokušalo nas ušutkati prijetnjom tužbama. Dokaz tog stanja je pad na ljestvicama medijskih sloboda prema izvještaju Reportera bez granica. Ako tako nastavimo - vrlo brzo ćemo sustići do sada nedostižnu Sjevernu Koreju.

Josipovićeve kućne „ankete“

To se očituje i u praćenju izbora za predsjednika RH. Nedopustivo je da javni medijski servis prezentira „ankete“ čiji rezultati odstupaju više od 10 posto! Tako javni servis - koji plaćaju svi građani - ne prezentira mišljenje javnosti, nego ga nastoji kreirati. I onda se g. Milanović u izbornoj noći prvog kruga čudi što građani ne glasuju onako kao što im to „ankete“ govore!? Nastavlja se to i u cenzuri naše kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Još u rujnu prošle godine - na sastanku NATO-a u Cardiffu - potpuno je ignoriran njezin susret s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom i britanskim premijerom Jamesom Cameronom. 

Cenzurom za Josipovića

Nakon toga - ignoriranje podrške poznatih građana, primjerice znanstvenika Davora Pavune ili pak pismo podrške Gordane Cerjan-Letice, ugledne profesorice i feministice. To bi u najmanju ruku trebala prenijeti Hina. I dalje - ignoriranje podrške Udruge Blokirani - 300 tisuća ljudi koji su blokirani. Nema građanske i demokratske Hrvatske bez objektivnog medijskog praćenja. To se čini kako bi se skrenula pozornost s pravih problema - a rješenja tih problema nalaze se u programu Kolinde Grabar-Kitarović. 

GLAVAK: Nismo čuli da se Josipović ogradio od Rakarovih poruka mržnje!

 „Put pravednosti“ Ive Josipovića širi govor mržnje prema hrvatskim braniteljima koje je njegov bliski suradnik Marko Rakar usporedio s Ku Klux Klanom. Nismo čuli da se g. Josipović ikada od toga ogradio, a ni da je HTV izvijestio o tom skandalu! Bili smo svjedoci i seksističkih izjava tijekom predizborne kampanje. 

PROTIV Josipovićevih obmana

Kolinda Grabar-Kitarović jedina govori o stvarnim problemima - i njima se bavi u svom programu: ekonomski rast, nezaposlenost, blokirani građani, nužnost zajedništva... Koncept sučeljavanja u stilu „game showa“ zapravo je skretanje pozornosti s programskih odrednica! To je nepojmljivo za svaku demokratsku i uljuđenu zemlju.!