Predsjedništvo Hrvatskog sabora danas je vratilo pokroviteljstvo nad središnjom komemoracijom u Bleiburgu. Podsjetimo, bivša, SDP-ova koalicija u prošlom sazivu Sabora ukinula je ovo pokroviteljstvo.

Predsjedništvo sabora čine predsjednik Sabora akademik Željko Reiner i petero potpredsjednika. Za odluku o ponovnom pokroviteljstvu glasovala su četiri člana Predsjedništva, dok su dva bila protiv.

Protiv pokroviteljstva, u ime SDP-a, bila je potpredsjednica Sabora Milanka Opačić.

Nakon sjednice Predsjedništva, brojnim okupljenim novinarima obratio se predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner.

Donosimo ključne poruke:

O odluci

Upravo je završena sjednica Predsjedništva - na kojoj smo donijeli cijeli niz odluka vezanih uz rad Sabora. Da, odlučili smo vratiti pokroviteljstvo Sabora nad obilježavanjem Bleiburške tragedije. Argumenti su bili oni koji su se i spominjali zadnjih godina, a to je da ne možemo i ne smijemo dijeliti žrtve. Ne mogu se dijeliti žrtve na „naše“ ili „vaše“, ili „bolje“ ili „manje“ žrtve“ - kao što se ne mogu dijeliti ni zločinci na „bolje“ ili „manje“ zločince.

O pijetetu svim žrtvama

Zločin je zločin, a žrtva je žrtva. Potrebno je žrtvama odati pijetet - smatrali smo da je to naša obveza. Sabor je godinama bio pokrovitelj ove komemoracije - sve do 2011. O tome koliko će novca biti izdvojeno razgovarat ćemo vezano uz proračun. Do ukidanja pokroviteljstva to je bilo 500 tisuća kuna. Vrlo zanimljivo, pokroviteljstvo je Sabor ukinuo, ali je svejedno 2012. dao 500 tisuća kuna za komemoraciju.

O Milanovićevim izjavama

Milanovićeve izjave su jedne od teza koje pokušavaju skrenuti pozornost s onoga što sam upravo rekao. Bleiburg i Križni putevi su bili zločin. Ponavljam, žrtve ne smijemo dijeliti.