Klub zastupnika HDZ-a zatražio je jutros stanku u Hrvatskom saboru kako bi podržao večerašnji prosvjed građana u Slavonskom Brodu protiv zagađenja zraka koje uzrokuje naftna rafinerija iz susjednog Bosanskog Broda (Republika Srpska, BiH).

HDZ-ov sabornik (i predsjednik brodsko-posavskoga županijskog odbora naše stranke) Pero Ćosić u ime Kluba je podsjetio da su pravo na čist zrak i zdrav život ustavom zajamčena prava. Ali, sporna rafinerija radi već osam godina zbog čega građani Slavonskog Broda i okolice imaju najzagađeniji zrak u EU:

Najzagađeniji zrak u EU

- Građani opravdano negoduju i zato ću i ja danas biti na prosvjedu. Grad se suočava s povećanim brojem oboljenja od karcinoma, kao i s povećanom stopom smrtnosti. Rafinerija nas truje. Godinama se obećava riješiti taj problem, ali - ništa. Idućeg mjeseca ističe ekološka dozvola rafineriji, pa predlažem da se od mjerodavne međunarodne radne skupine zatraži da uvede strože kriterije za dobivanje nove. Možda bi i Janaf trebao prestati isporučivati naftu u Bosanski Brod budući da ta rafinerija ne radi po europskim ekološkom standardima?

Pozvao je resorno ministarstvo na dodatni angažman, zaključivši da će puni razmjer pogubnog utjecaja rada bosanskobrodske rafinerije biti očit tek u budućnosti. Karcinogeneza je, naime, proces koji traje više godina.

Konsenzus o međudržavnom problemu

Tijekom polemične rasprave predsjedavajući Gordan Jandroković više je puta pozivao na konsenzus i zajednički nastup svih političkih opcija budući da je riječ o kompleksnom međudržavnom problemu i neupitnom nacionalnom interesu koji se ne bi smjelo zloupotrebljavati u politikantske svrhe.

KONTINUIRANI PLENKOVIĆEV ANGAŽMAN U EP-u

Predsjednik Plenković još je kao eurozastupnik u više navrata internacionalizirao pitanje rafinerije u Republici Srpskoj. Još 2013. postavio je Europskoj komisiji pitanje što možete poduzeti kako bi u dijalogu s vlastima BiH obvezala Rafineriju nafte Brod na ubrzanu modernizaciju i na usvajanje europskih standarda zaštite okoliša kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje zraka koje ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-ek-zastitite-slavonski-brod-od-smrada-i-zagadenja-iz-rafinerije-u-republici

I u Rezoluciju Europskog parlamenta o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. uvršten je amandman zastupnika HDZ-a o potrebi povišenja standarda zaštite okoliša u slučaju sporne rafinerije. Naše izaslanstvo u EP-u i početkom 2016. uputilo je apel Europskoj komisiji kojim upozorava na visoki indeks onečišćenosti zraka na području Slavonskog Broda.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-epp-delegacija-uputila-apel-ek-kojim-upozorava-na-oneciscenje-zraka-u-slavonskom