(PHOTO) „Stjepan Sulimanac ostat će u trajnom sjećanju kao jedinstven čovjek iz hrvatskog naroda koji je čitav svoj život posvetio borbi za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Posebno ćemo pamtiti njegov angažman u Hrvatskom saboru, gdje je kao narodni tribun svojim nadahnutim domoljubnim govorima osvajao srca hrvatskih ljudi“ - napisao je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u Knjigu dojmova nakon što je obišao Spomen-sobu Stjepana Sulimanca u Turnašici pokraj Pitomače (Virovitičko-podravska županija).

Došao iz naroda i predstavljao narod

Predvodeći saborsko izaslanstvo na obilježavanju 24. godišnjice smrti jednog od najpoznatijih utemeljitelja HDZ-a i potpredsjednika prvoga višestranačkoga Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca, Jandroković je položio vijenac i zapalio svijeću na njegovom grobu:

- Sjećamo ga se kao vrsnog govornika, čovjeka koji je prenosio svoju emociju, strast i domoljublje na druge ljude i imao važnu ulogu u tim danima ponosa i slave. Naš Štefina, kako ga i danas nazivaju Podravci, bio je istinski pučki tribun, a svi mi mlađi sjećamo se njegovoga nadahnutog, osebujnog stila. On je zaista došao iz naroda i predstavljao narod.

Đakić, Bedeković, Andrović

U sklopu obilježavanja, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici za Stjepana Sulimanca služena je sveta misa zadušnica.

U pratnji predsjednika Hrvatskog sabora, među ostalima, bili su saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić, naša zastupnica Vesna Bedeković i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

OTVORIO KONSTITUIRAJUĆU SJEDNICU 1. VIŠESTRANAČKOG SABORA

Stjepan Sulimanac, koji je član HDZ-a bio od samih početaka, odnosno Osnivačke skupštine 1989. godine, na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za saborskog zastupnika.

Kao najstariji zastupnik, 30. svibnja 1990. otvorio je konstituirajuću sjednicu prvoga višestranačkoga Hrvatskog sabora, kojom je i predsjedao, a kasnije je i obnašao dužnost njegova potpredsjednika.