U Dalju - podunavskom mjestu pokraj Osijeka - 1. kolovoza 1991. srpski je agresor likvidirao 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri civila. Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Ivan Anušić - u sjećanje na njihovu žrtvu - položio je vijenac i zapalio svijeću. Vijence i svijeće u spomen na poginule položili su, također, predstavnici općinske organizacije naše stranke u Erdutu.

Da se ne zaboravi

Tog su dana - prije točno 24 godine - u ranim jutarnjim satima srpske paravojne snage napale daljsku policijsku postaju. Nakon višesatne opsade, daleko brojniji neprijatelj zauzeo je postaju, a sve razoružane branitelje - nakon brutalne torture - hladnokrvno smaknuo. Zgrada policije postala je tako zatočenički objekt u koji su agresori tijekom okupacije dovodili hrvatske civile, mučili ih te naposljetku strijeljali, a tijela zakapali u masovne grobnice ili bacali u Dunav. Nošeni plemenitim ciljem obrane svakog pedlja hrvatske zemlje, policajci su - zajedno s gardistima, pripadnicima Civilne zaštite i sumještanima - pokušali obraniti mjesto i policijsku postaju od brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja. Njihova žrtva zauvijek će ostati utkana u temelje hrvatske slobode i neovisnosti, a njihova imena u našim mislima i molitvama.

Mimohod i sveta misa

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća prethodio je Mimohod zastava u kojem su - u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije bili članovi braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata. U župnoj crkvi sv. Josipa služena je sveta misa zadušnica, a u Domu kulture prikazan je dokumentarni film „Dalj 1991.- hrvatski Alamo“.

SJEĆANJE NA ŽRTVE

Podsjetimo, prošle je godine - na 23. obljetnicu pokolja u Dalju - izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom položilo vijenac i zapalilo svijeće.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-23-obljetnica-pokolja-u-dalju-...