Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je za brojne okupljene novinare u nedjelju na Susku da je nužno povećati plaće u turizmu kako bi se zaustavio odljev kadrova, i to tako da Vlada smanji porezna opterećenja, a poslodavci pronađu novce u svojim pričuvama. Inače, ministar turizma Gari Cappelli boravio je na Susku u povodu otvorenja novouređene rive i Dana useljenika. 

Ne smije doći u pitanje turistička sezona

Ministar Cappelli je odgovarajući na pitanje novinara naglasio da je pogrešno prenesena njegova izjava o nužnosti povećanja plaća, jer da, u tom kontekstu, nikad nije spomenuo 30 posto.

Istaknuo je da se povećanjem plaća, ali i sigurnosti zapošljavanja na više mjeseci godišnje nego do sad, mora nositi s odobrenjem radnih dozvola u Sloveniji, za radnike iz Hrvatske, a uskoro i u Austriji.

- Morat će se povećati i kvote za radnike iz inozemstva u Hrvatskoj sa sadašnjih odobrenih 8 660. Ne smije doći u pitanje turistička sezona ili da se neki hotel zbog nedostatka radnika ne otvori.

Pet do sedam posto turista više

Vezano za broj gostiju, ministar Cappelli je kazao da je sada dosegnuta ista razina kao prošle godine u srpnju.

- Do kraja će srpnja povećanje biti očekivanih četiri do pet posto više, a do kraja godine bi se trebalo doseći pet do sedam posto turista više.