Skupština Dubrovačko-neretvanske županije izglasala je Deklaraciju protiv istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na svome području. Za sadržaj je Deklaracije glasovalo 26 od ukupno 36 vijećnika.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/hdz-podnio-interpelaciju-o-radu-vlade...

Zar će SDP upropastiti i turizam?!

Župan Nikola Dobroslavić je prilikom rasprave uoči glasovanja istaknuo da je Crna Gora - ne držeći se granice oko Bokokotorskog zaljeva - planirala istraživanje nafte u hrvatskom moru. No, nažalost, nitko iz SDP-ove vlade nije reagirao! 

Osim toga, župan je pozvao sve vijećnike da se jednoglasno izjasne za usvajanje Deklaracije.

- Znamo da je Ministarstvo okoliša donijelo okvirni plan i prijedlog, dokument na tri stranice koji je od početka problematičan. Trebalo je navesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš i neprihvatljivo je da se to radi naknadno. Već su, naime, dodijeljene koncesije! Ako se radi takav zahvat, potrebno je donijeti strategiju jer je to predviđeno zakonom. Zahvat je opasan za turizam i ribarstvo. Ako ostanemo bez turizma - bit ćemo gladni!

Demokracija - poštivanje zakona

Predsjednik dubrovačko-neretvanskog HDZ-a i saborskog Odbora za zaštitu okoliša Branko Bačić upozorio je na (ne)poštivanje hrvatskih i EU zakona, ali na mogući gubitak energetske neovisnosti:

- Ako je Vlada propisala Zakon o prostornom uređenju i gradnji, Zakon o ugljikovodicima i Zakon o zaštiti okoliša - tada se zakona treba pridržavati. Ovo je 2015. - nije rano 20. stoljeće kada su se projekti odvijali izvan dosega demokratskih procedura. A procedura nije tek ukras. Upozoravao sam na Odboru i saborskim raspravama da Vlada radi nezakonito. Po zakonu se može istraživati nafta na srednjem i južnom Jadranu, ali ne i eksploatirati. Ima li podataka o tome koliko je opasno nacionalnu sigurnost prepustiti privatnoj tvrtki? Vlada je početkom travnja otvorila javno nadmetanje bez potrebnih strategija. Zato se zauzimamo da se postupak zaustavi dok se ne dobiju potrebni akti. Ovaj projekt nazivam „čudnovatim kljunašem“ - zbog nezakonitog postupka može se dogoditi blamaža Vlade.