Izmjene zakona su atak na županiju! Najoštrije ćemo se tome usprotiviti - jer se ponovno pokušavaju centralizirati sredstva. Suprotno donesenim strategijama, pokušava se paralelnom linijom zaobići županije! Zakoni su u raspravu stavljeni u jeku turističke sezone, za njih se predlaže hitna procedura, što je suprotno demokratskoj praksi! - zajednička je to poruka s jučerašnje konferencije za novinare u Dubrovniku koju su održali dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, direktor županijske Turističke zajednice Vladimir Bakić i pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Nikola Veraja.

Oštro su kritizirali najavljene izmjena triju zakona - o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, boravišnoj pristojbi i turističkoj članarini. Ministra Lorencina župan Dobroslavić pozvao je da povuče prijedloge (izmjena) zakona i - brani decentralizaciju u turizmu!

Osvrnuli su se i na rezultate Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa za ugljikovodike na Jadranu. Podsjetili su da je Skupština Dubrovačko-neretvanske županije donijela Deklaraciju protiv istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na svom području.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/deklaracija-dubrovacko-neretvanske-zupa...

Donosimo njihove ključne poruke:

DOBROSLAVIĆ: Iza hitnog postupka stoje skrivene namjere!

Izmjene zakona predlažu se po hitnom postupku - što je neprihvatljivo! To pokazuje neke skrivene namjere. Jedino što u turizmu treba hitnost je obećano smanjenje PDV-a. Predložene izmjene i dopune Zakona o članarini u turističkoj zajednici značajno povećavaju prihode Glavnog ureda - i to na štetu turističkih zajednica općina i gradova kroz odredbu da tvrtke koje posluju u četiri i više županija članarinu plaćaju po drugačijem rasporedu. Jer, smanjuju se sredstva kojima će raspolagati turističke zajednice županija! I to smanjenjem članarine i drugačijom raspodjelom sredstava boravišne pristojbe nautičara.

Ukidanje turističkih zajednica

U prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma propisano je niz razloga za ukidanje turističke zajednice. Predlagatelj nije u cjelini razmotrio posljedice ukidanja. U prijedlogu, naime, više nema obveznog osnivanja, a to znači da je rješenje o ukidanju pojedine turističke zajednice de facto njen trajni prestanak postojanja.

Nedopustiva centralizacija

Suprotno donesenim strategijama, pokušava se zaobići županije i ići jednom paralelnom linijom destinacijskim menadžment organizacijama na nižoj razini. Predloženim zakonima došlo bi do centralizacije sredstava - dio turističke članarine uplaćivao bi se u posebni fond kojim upravlja ministar turizma. Ne dolazi u obzir hitni postupak, ništa u turizmu ne gori. Pozivam ministra Lorencina da povuče prijedloge zakona, a IDS da ostane na braniku sadašnjeg regionalnog ustroja i decentralizacije.

BAKIĆ: Od 19 turističkih zajednica - ukinulo bi ih se čak 12!

Ministarstvo predlaže da sve tvrtke koje posluju u četiri i više županija članarinu plaćaju drugačije nego sada - golemi dio sredstava će se uplaćivati na račun Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. Ta bi se sredstva trebala upotrijebiti kao potpora turističkim zajednicama za određene projekte - pri čemu za tu namjenu ide 70 posto sredstava, a 30 posto proizvoljno utvrđuje ministar po svojim kriterijima. Došlo bi do ukidanja velikog broja turističkih zajednica na jugu Hrvatske - od 19 turističkih zajednica ukinulo bi se njih čak 12. A četiri bi morale smanjiti broj zaposlenika.

VERAJA: Od 11 prigovora - samo jedan djelomično prihvaćen!

Sramotno je da je od 11 prigovora koje je Dubrovačko-neretvanska županija uputila na postupak izdavanja koncesije na istraživanje ugljikovodika na našem području, samo jedan djelomično prihvaćen. Te je nedovoljno vrednovana opasnost od eventualnih nesreća i njihovog utjecaja na turizam i ribarstvo.