Nakon što je varaždinska Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) dobila rješenje Ministarstva financija prema kojem mora nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna kuna vratiti u državni proračun, Upravni sud u Zagrebu odgodio je naplatu duga. Odnosno - ovrhu gradskog proračuna. Problem je odgođen, ali ne i riješen. Na cijeli se slučaj - odnosno eklatantnu nesposobnost vladajuće Kukuriku „bankrot koalicije“ i gradonačelnika Gorana Habuša (HNS) - priopćenjem osvrnuo predsjednik Povjerenstva varaždinskog (gradskog) HDZ-a Damir Habijan.

Prenosimo najvažnije dijelove priopćenja, a međunaslovi su urednički:

Odgoda nije rješenje

S obzirom da zbog odgode prisilne naplate duga, proračun Grada Varaždina u ovom trenutku neće biti financijski opterećen, ovakvo je rješenje zadovoljavajuće. Naglašavamo da se time ne rješava problem, već se samo odgađa. A to bi - u konačnici - opet mogli platiti porezni obveznici!

Nesposobnost „bankrot koalicije“

Stoga je jasno da odgoda izvršenja predmetnog Rješenja nije nikakvo konačno rješenje problema, već njegovo odgađanje za određeno vrijeme. Dok traje sudski postupak, teku i kamate na glavnicu duga. Ovakav način „rješavanja“ problema istovjetan je rješavanju duga prema kreditnoj instituciji Hypo banka - koja je protiv Grada Varaždina pokrenula ovršni postupak radi naplate novčanog iznosa u visini od 6,5 milijuna kuna (riječ je o glavnici bez kamata), a koje nije postalo pravomoćno ni ovršno obzirom da je Grad Varaždin uložio prigovor. Međutim, i u tom slučaju kamate teku. I u ovom slučaju aktualna gradska vlast pokazuje kako ne zna rješavati probleme, već samo odgađati odluku o njihovu rješenju. A posljedice takve politike svakodnevno sve više osjećamo svi mi - stanovnici Grada Varaždina.

Za bolji Varaždin

Bez prejudiciranja konačnog rješenja navedenih postupaka - u nadi da će oni biti povoljno riješeni - postavlja se pitanje: kako će Grad Varaždin isplatiti potraživanja u slučaju nepovoljnog završetka postupka?! Ovi će problemi vjerojatno dočekati novu gradsku vlast. Još jednom pozivamo Vladu i premijera Milanovića da se uključe u rješavanje problema, odnosno da našem gradu osigura pomoć u iznosu od 21 milijun kuna. Vrijeme koje je pred nama zahtijeva odgovorno ponašanje svih aktera na političkoj sceni u Varaždinu. Sve u interesu izgradnje boljeg Varaždina!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/nove-snage-u-varazdinu-novi-iskorak-pre...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-koalicija-za-bolji-varazdin-preuz...