Započeli su radovi na gradnji treće etape lijevo-obalnog nasipa rijeke Kupe uzvodno od željezničkog mosta u Karlovcu do Brodaraca, dugog dva kilometra. Nasip će, kada bude izgrađen, od velikih voda rijeke Kupe štititi naselja Drežnik, Hrnetić, Novaki i Donje Pokuplje. Izgradnja ove brana, čija je vrijednost 3,5 milijuna kuna je prva mjera u Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području.

3. faza obrambenog nasipa

Ministar zaštite okoliše i energetike (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Tomislav Ćorić jučer je - otvarajući radove na 3. fazi obrambenog nasipa na lijevoj obali Kupe od Kaštela do Donjeg Pokuplja - u izjavi za medije istaknuo da su poplave u slijevu rijeke Kupe i njihovo rješavanje, prioritet u obrani od poplava u Hrvatskoj

- To je područje najčešće bilo poplavljeno posljednjih godina, pa je zato Ministarstvo prije nekoliko tjedana predstavnicima Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije predstavilo prijedlog zakona o hitnoj obrani od poplava uz slijev rijeke Kupe, koji će odmah nakon ljetne stanke poslati Vladi i u saborsku proceduru.

85 posto troškova iz EU fondova

U pitanju je - nastavio je ministar Ćorić - bitka s vremenom, jer do 2023. godine Hrvatska mora izgraditi sustav obrane od poplava u slijevu Kupe u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i dijelu Zagrebačke županije, vrijedan 900 milijuna kuna, od čega se 85 posto troškova može pokriti iz EU fondova.

Projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području sufinancirat će se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..

Ubrzanje svih administrativnih procedura

Ministar Ćorić najavio je ubrzanje svih administrativnih procedura do ishođenja građevinskih dozvola.

Činjenica da na ovom području imamo 15 tisuća katastarskih čestica i nekretnina koje treba izvlastiti i riješiti imovinsko - pravne odnose, Ministarstvu je bio alarm da nađe žurno rješenje za tu problematiku - zaključio je ministar Ćorić.

Primjer kako se promišlja, projektira i gradi

Zadovoljstvo zbog započetih radova nije skrivao župan Karlovačke županije (i član Predsjedništva HDZ-a) Damir Jelić koji je istaknuo važnost suradnje države, županije i grada na ovom važnom projektu kako za grad tako i za županiju.

- Projekt nasipa na Kupi uzvodno od Karlovca trebao bi biti primjer kako se promišlja, projektira i gradi.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je naglasio kako je duboko uvjeren da će, uz ovaj tempo, kroz dvije-tri godine biti riješen sustav obrane od poplava u gradu Karlovcu.