Također, povodom lokalnih izbora  u organizaciji Županijskogodbora Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Istarske Županije usubotu 23. veljače 2013.g. u Pazinu je održan okrugli stol na temu “Jačanjeuloge žena u politici i društvu". Moderatorica okruglog stola bila je  nacionalna predsjednica Zajednice žena HDZ-a"Katarina Zrinski" dr.sc. Marija Boban i gošće, članicepredsjedništva: Rosana Dukić i Anita Aužina.

Žene su danas na političkim marginama, i to na svim razinamaod općinskih do nacionalnih, vrednuje ih se kroz broj pojavljivanja u medijimai kroz komentare o stilu oblačenja što je nedopustivo i izaziva  reakciju, istaknula je predsjednica istarskeZajednice žena HDZ-a Ilirjana Croata Medur.

Govoreći o zastupljenosti žena na izbornim listama naokruglom je stolu istaknuto kako je zahtjev Europe  40 posto žena na listama. Iako kvote nisu nikome drage, ustvrdila je predsjednicaZajednice žena HDZ-a Marija Boban, moraju se prihvatiti  dok se žene ne izbore za nešto drugo.

Veće uvažavanje žena, uz poštivanje  kriterija stručnosti i sposobnosti  pri sastavljanju listi jedan je od zaključakasubotnjeg okruglog stola, a ženama Istre nacionalna predsjednica poručila je dase uključe u rad Zajednice žena Katarine Zrinski.

 Druženju  žena nazočili su i članovipredsjedništva  Županijskog odbora HDZ-aIstre  Stipe Gabrić, Ivan Bubić i ZrinkoKajfeš.