Još jedna SDP-ova sramota s pravom i zakonima! Ukratko: Ustavni sud je ukinuo članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, odnosno neuspjeli pokušaj HNS-ove interesne grupacije da Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) oduzme 62-godišnju tradiciju upravljanja dubrovačkim gradskim zidinama i prebaci pravo upravljanja na Grad Dubrovnik. Unatoč apelima naših zastupnika, SDP-ova saborska većina izglasala je taj sramotni zakon. 

SDP vs. gradski proračun

Zbog neustavnog Zakona na kojemu je radila „Kukuriku vertikala“ - dubrovački gradonačelnik Vlahušić, ministrica kulture Zlatar Violić s ostalim ministrima te SDP-ova saborska većina - predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković pozvao je Vlahušića da podnese ostavku.  Ne samo da je SDP-ova poslušna većina na silu progurala štetan te - kako se kasnije pokazalo - i neustavan zakon, već su tim činom ugrozili gradski proračun. Eto, to je SDP!

- Zalažući se za neustavan zakon, gradonačelnik je ugrozio funkcioniranje grada, jer planirani prihodi od zidina neće biti uključeni u ovogodišnji gradski proračun. Vlahušić je doveo u pitanje funkcioniranje Zavoda za obnovu Dubrovnika koji je isključivo zbog ovoga zakona ostao bez državnih sredstava neophodnih za rad, pa je njegova budućnost neizvjesna! Nakon svega, Vlahušić najavljuje novu „avanturu“- sudski spor s DPDS-om. To je nedopustivo! Vlahušić bi trebao pokazati odgovornost i podnijeti ostavku!

Mesić odlikovan

Podsjetimo, protuustavnom „lex Violić-Vlahušić“ i dopunama Zakona o obnovi snažno se, zajedno s našim zastupnicima iz dubrovačke regije, argumentiranim istupima u Saboru suprotstavljao zastupnik i bivši ministar kulture Jasen Mesić (ujedno i potpredsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu). Za cjelokupni doprinos očuvanju i zaštiti kulturne baštine grada Dubrovnika, Mesiću je uručeno odlikovanje Društva prijatelja dubrovačke starine. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dubrovcani-odlikovali-jasena-mesica-za-zastitu-kulturne-bastine